Evenimentul Zilei > Social > Telecom: TSMC ar fi obținut o licență de aprovizionare pentru Huawei, cu o condiție
Telecom: TSMC ar fi obținut o licență de aprovizionare pentru Huawei, cu o condiție

Telecom: TSMC ar fi obținut o licență de aprovizionare pentru Huawei, cu o condiție

Compania taiwaneză TSMC este unul dintre cei mai mari producători de procesoare mobilie de la nivel international. Ea a fost unul dintre principalii parteneri ai Huawei până la intrarea în vigoare a ultimelor restricții americane care au vizat gigantul telecom din China.

 Utilizând tehnologii americane, TSMC a fost nevoită să întrerupă colaborarea cu Huawei. Conform unui raport recent, solicitarea TSMC adresată companiilor americane de a primi o licență specială pentru continuarea colaborării cu Huawei ar fi fost aprobată, însă cu o condiție.  

 

Huawei a fost în centrul unor controverse uriașe pe marginea dezacordurilor dintre SUA și China. De la începutul anului trecut, producătorul chinez a trebuit să facă față restricțiilor americane. Văzând că restricțiile inițiale nu au avut un efect major asupra Huawei, SUA a extins interdicțiile în urmă cu câteva luni. Conform noilor interdicții, orice companie care folosește tehnologie americană trebuie să obțină o licență înainte de a colabora cu Huawei. Potrivit rapoartelor, ținta pentru noua interdicție asupra Huawei a fost TSMC, care produce cipurile Kirin pentru Huawei.

TSMC pot furniza Huawei doar „tehnologie matură” 

De atunci, TSMC a solicitat guvernului SUA permisiunea de a continua să aprovizioneze Huawei. Conform unui raport recent, TSMC a primit avizul pentru a colabora cu Huawei. Cu toate acestea, avizul limitează colaborarea la „tehnologie matură”. Acest lucru sugerează că licența obținută de TSMC acoperă în principal produsele fabricate cu tehnologie matură.

Raportul nu menționează în mod specific SoC-urile pentru telefoanele mobile. Mai mult, raportul nu a precizat, de asemenea, ce înseamnă „tehnologie matură”. Cu toate acestea, se subliniază în general faptul că produsele realizate cu procese de fabricație de la 28 nm (nanometri) în sus sunt mature. Procesele de producție pe 16 nm, 10 nm, 7 nm și cele mai recente de 5 nm sunt considerate procese avansate.

Chiar și așa, conform standardelor actuale, business-ul terminalelor de consum Huawei se va confrunta în continuare cu problema deficitului de bază. Acest lucru se datorează faptului că cipurile de telefonie mobilă necesită tehnologie înaltă, nu doar tehnologie matură. Kirin 9000 de la Huawei folosește procesul de 5 nm al TSMC, care este în prezent cel mai avansat proces. Dacă acest raport este adevărat, atunci TSMC poate produce doar cipuri entry-level pentru Huawei. Acest lucru nu va avea niciun efect semnificativ asupra afacerii cu smartphone-uri Huawei.

Potrivit raportului, TSMC nu a putut onora întreaga comandă a Huawei pentru cel mai recent SoC (sistem pe cip) Kirin 9000. Huawei a comandat 15 milioane de unități, dar TSMC a reușit să producă doar 8,8 milioane de unități. Cu acest număr, stocurile vor fi suficiente pentru cel mult șase luni.

După AMD și Intel, TSMC devine al treilea mare producător care obține o licență pentru a aproviziona Huawei. 

 

https://www.gizchina.com/2020/10/09/tsmc-reportedly-obtains-license-to-ship-to-huawei-theres-a-catch/