Primăria București a decis să amâne până în martie 2020 aplicarea taxei de poluare. Vinieta Oxigen, cum mai era cunoscută această taxă, trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, conform unei decizii luate de CGMB în luna octombrie.

Într-o conferință de presă, Gabriela Firea a anunțat că Primăria va derula acțiuni de informare și conștientizare a populației, în lunile ianuarie și februarie, în legătură cu efectele introducerii taxei „Oxigen”.

„Vigneta se poate procura prin SMS, online sau din benzinării. Vrem să ne asigurăm că proiectul e aplicabil”, a declarat Gabriela Firea.

Proiectul votat de consilierii generali ai Primăriei București prevede că toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta „Oxigen” pentru a putea circula în Bucureşti. De la 1 ianuarie 2021, taxa ar urma să se aplice și pentru maşinile cu normă de poluare Euro 4, iar începând cu 1 ianuarie 2022 va fi interzis accesul în Bucureşti pentru toate mașinile cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2. Din 2024, nici autovehiculele cu normă de poluare Euro 3 nu vor mai avea voie să circule prin Capitală.

Vor fi exceptate de la aceste restricţii atât autovehiculele special adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi cele aflate în proprietatea persoanelor cu dizabilităţi, care posedă certificat de încadrare în grad grav de handicap, cu însoţitor.

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului a fost stabilită prin proiect în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – şos. Pandurilor – şos. Cotroceni – Splaiul Independeţei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei.