„Uniunea Europeană restricţionează substanţele chimice periculoase conţinute în cerneala de tatuaje şi în cerneala pentru machiaj permanent, pentru a spori nivelul de protecţie prin garantarea faptului că ele sunt sigure pentru injectarea sub piele”, a declarat o sursă din Comisia Europeană, pentru DPA. Statele membre ale UE urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri în scurt timp, mai exact în februarie. Intenția a stârnit valuri de proteste.

O petiţie deschisă miercuri în Germania de artistul tatuator Jorn Elsenbruch împotriva unei astfel de interdicţii a strâns peste 100.000 de semnături, inclusiv din partea unor jucători de fotbal cunoscuţi. Petiţia cere parlamentului federal să se opună interdicției.
„O viaţă fără tatuaje ar putea deveni în curând realitate”, a afirmat Jorn Elsenbruch, care a subliniat că interdicţia ar viza majoritatea culorilor folosite în tatuaje şi ar putea forţa saloanele de tatuaj să se orienteze spre piaţa ilegală.

Artistul are dreptate. Dacă propunerile Comisiei Europene vor fi legiferate, peste 4.000 de substanţe folosite în cerneala pentru tatuaje şi cerneala pentru machiaj permanent, vor deveni ilegale.  Reprezentanții Agenţiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA), au menţionat că pigmenţii folosiţi în cerneala de tatuaje nu sunt produşi în mod specific în acest scop, au adesea o puritate scăzută şi pot conţine substanţe periculoase.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Adrian Pîclișan