Evenimentul Zilei > International > Tatăl s-a rugat zadarnic pentru viața fiului său nenăscut de 7 luni. Avortul tot a avut loc…
Tatăl s-a rugat zadarnic pentru viața fiului său nenăscut de 7 luni. Avortul tot a avut loc…

Tatăl s-a rugat zadarnic pentru viața fiului său nenăscut de 7 luni. Avortul tot a avut loc…

Un caz tragic a ținut prima pagină a presei din Columbia, unde o tânără a obținut permisiunea de a avorta la șapte luni, în ciuda apelurilor disperate ale tatălui copilului.

Juan Pablo Medina, în vârstă de 25 de ani, a folosit toate căile de comunicare pe care le-a avut la dispoziție – presă și rețele de socializare – pentru a împiedica avortul fiului său, pe care, inițial, cuplul decisese să în boteze Juan Sebastian.

Medina s-a oferit să aibă grijă el singur de copil, doar să îi fie viața cruțată.

Avortul a avut loc pe 11 februarie, într-o clinică de planificare familială numită în mod ironic „Profamilia”, filială a celebrei Planned Parenthood.

Avortul a fost făcut deși cazul nu era în conformitate cu excepțiile legale, așa cum au fost ele definite de Curtea Constituțională din Bogota în 2006.

La șapte luni, fătul este în general considerat viabil, iar procedura avortului este îngrozitoare.

Micuțul Juan Sebastian nu suferea de nici o boală sau malformație, iar sarcina evolua fără nici un fel de probleme, pentru mamă sau copil, susține tatăl.

Juan Pablo Medina a povestit presei că, atunci când copilul a fost conceput, a existat un acord în acest sens al ambilor părinți. Mama era atunci o studentă de 22 de ani.

Relația celor doi tineri a durat 14 luni.

Anul trecut, în septembrie, au aflat că tânăra era însărcinată în trei luni. „Am fost amândoi foarte fericiți”, spune Medina. Părinții au făcut numeroase pregătiri pentru venirea pe lume a copilului.

Fericirea celor doi tineri s-a încheiat brusc pe 27 decembrie, când mama fetei a aflat despre sarcina fiicei sale.

Medina spune că în acel moment, familia fetei i-a despărțit, chipurile pentru a-i salva acesteia studiile și cariera.

Orice legătură dintre cei doi tineri s-a rupt, până pe 7 ianuarie, când a aflat că prietena s-a internat în spital și solicită avortul.

Mai mulți prieteni comuni i-au spus lui Medina că fătul ar fi avut o malformație sau că tânăra s-ar afla în stare gravă.

Însă Medina nu a dat niciodată crezare acestor informații, dat fiind că o ecografie din 6 decembrie a arătat că bebelușul se afla într-o stare de sănătate perfectă.

Mai mult, mama nu a obținut permisiunea de a efectua avortul, deoarece nu se îndeplinea nici una din condițiile legii: boală sau malformație, viol sau o amenințare serioasă la adresa sănătății fizice sau mentale a mamei.

Ulterior, părinții fetei i-au spus lui Medina că aceasta a considerat că nu era pregătită și că nu a dorit să ducă sarcina până la capăt. De asemenea, au mai spus părinții, fata ar fi fost îngrijorată că nu are suficienți bani pentru creșterea copilului.

Tânăra fost externată pe 21 ianuarie, moment în care a intrat pe fir ONG-ul Profamilia. Acesta militează din 2006 pentru liberalizarea totală a avortului, la orice vârstă a sarcinii.

Timp de două luni, Pablo Medina a încercat să oprească avortul prietenei sale, organizând proteste în fața clinicii din Popayan, unde era internată fata.

Tatăl a depus și o plângere penală pentru tentativă de crimă, prin care spera să obțină tutela legală a fiului său.

Pe 22 ianuarie, Profamilia a anunțat că a fost făcută o „evaluare psihologică” a mamei și că aceasta a constatat existența unei amenințări la adresa „sănătății mentale”, ceea ce făcea ca avortul să fie „obligatoriu”.

Potrivit site-ului Infobae.com, o instanță columbiană a decis că evaluarea Profamilia nu este suficientă și că este nevoie de o nouă evaluare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: