După ce a găsit refugiu în Polonia, în urma părăsirii Suediei împreună cu cele trei fiice ale sale datorită agenției suedeze pentru protecția copilului, curtea de justiție din Varșovia a decis miercuri ca rusul Denis Lisov să nu fie predat autorităților suedeze, în ciuda unui mandat european de arestare emis pe numele său scrie periscop.org.

„Instanța a decis că mandatul european de arestare emis de autoritățile suedeze încalcă libertățile și drepturile cetățeanului Denis Lisov…”, a declarat judecătorul Dariusz Łubowski, adăugând că „el a fost pus într-o situație fără ieșire, un adevărat impas. Copiii lui au fost îndepărtați de sub tutela sa și în mod simultan i-au fost impuse condiții imposibile de a se reunifica cu ei, deoarece nu i s-a acordat dreptul de ședere permanentă în Suedia. Autoritățile suedeze nu i-au garantat dreptul de a-și contacta copiii. Familia adoptivă selectată locuia la o distanță considerabilă de locul său de reședință.”

Judecătorul Łubowski a declarat că autoritățile suedeze i-au luat cu sila pe cei trei copii de sub tutela lui Lisov pe motivul „bolii mintale a mamei lor, care a fost apoi internată într-un azil”. Judecătorul a mai spus că boala mintală a mamei a împiedicat executarea autorității părintești și „a fost legată de limitarea exprimării voinței celui de-al doilea părinte.”

Potrivit opiniei unui psiholog, copiii sunt strâns atașați de tatăl lor și doresc să trăiască cu el. „Copiii nu s-au simțit în siguranță în familia adoptivă, lucru care ar fi putut să adâncească stresul acestora și să ducă la tulburări psihice”, a declarat judecătorul, adăugând că „tatăl nu a acceptat să fie un martor pasiv la toate acestea, iar acțiunile autorităților suedeze au încălcat binele copiilor. Acțiunile autorităților suedeze au ignorat în mod vădit sensibilitatea copiilor, proveniți dintr-o familie ruso-europeană”.

Potrivit avocatului familiei, faptul că fiicele lui Lisov au fost plasate sub tutela unei familii musulmane de origine libaneză, în ciuda faptului că ele au fost crescute în credința creștină, a fost de asemenea un factor important în decizia dlui Lisov de a fugi din Suedia împreună cu copiii.
Denis Lisov și fiicele sale în vârstă de 12, 6 și 4 ani au fost reținuți în aprilie de poliția de frontieră poloneză a aeroportului din Varșovia, în timp ce se îndreaptau spre Rusia.