Ţările din nordul Africii, miză pentru exporturi

Ţările din nordul Africii, miză pentru exporturi

Odată cu terminarea conflictelor din zonă, companiile româneşti vor trebui să se lupte pentru o cotă mai mare dintr-o piaţă în creştere.

Marcată, de la începutul acestui an, de conflicte, zona ţărilor din nordul Africii va reprezenta o miză importantă pentru exportatori, după ce turbulenţele se vor încheia. Companiile româneşti vor trebui să se lupte cu marile puteri pentru dezvoltarea afacerilor pe aceste pieţe, care vor deveni tot mai importante, odată cu înlăturarea vechilor regimuri.

În prezent, nordul Africii (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan) este pentru România piaţa cu cel mai mare excedent comercial, cu exporturi de patru ori mai mari decât importurile, în 2010, a declarat, pentru EVZ, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Astfel, valoarea exporturilor în aceste ţări a fost de 820 milioane dolari, anul trecut, iar cea a importurilor, de circa 200 milioane dolari. "În total, această arie a asigurat, ca mărime, circa 6% din exporturile României în zona non-UE, adică este o piaţă importantă", susţine Ionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine vor fi primii beneficiari ai perioadei post-criză

Potrivit reprezentantului ANEIR, nordul Africii este o piaţă compatibilă cu produsele româneşti, pentru că avem o ofertă destul de diversificată, iar rolul ei va creşte, mai ales că în Maroc, de pildă, se instalează o fabrică de asamblat Dacii, astfel că schimburile comerciale cu acest stat se vor intensifica.

În prezent, livrările de automobile şi vehicule ocupă un loc important în livrările către Algeria şi Maroc, potrivit datelor primite de la Ministerul Economiei.

În Egipt, cea mai mare piaţă din zonă pentru companiile româneşti, aproximativ jumătate din exporturi sunt de cherestea, urmată de maşini şi echipamente electrice.

Produsele metalurgice şi cerealele au, de asemenea, o cotă importantă la export. În ceea ce priveşte importurile, Tunisia este principalul partener, cu maşini şi echipamente electrice. Din zonă mai importăm cu precădere produse petroliere sau chimice.

Deşi conflictele din ultimul timp împotriva regimurilor politice din regiune au dat peste cap relaţiile comerciale, "marile puteri folosesc asemenea evenimente pentru a-şi impune şi mai mult prezenţa capitalului în ţările respective", afirmă Ionescu. Potrivit acestuia, puterile europene precum Franţa, Germania sau Italia "vor fi cu certitudine primii beneficiari ai perioadei post-criză în zona conflictuală". Totuşi, în aceste ţări există proiecte pregătite, mai ales în domeniul rafinării petrolului, iar companiile româneşti au un renume bun în zonă, aşa că ar fi păcat să ratăm oportunităţile.

Potrivit oficialului ANEIR, e momentul ca statul român, prin EximBank, să vină în sprijinul comercianţilor, să asigure livrările şi investiţiile.

Comerţul în afara UE a crescut cu 40%

La rândul lor, reprezentanţii EximBank ne-au declarat că multe firme locale încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiţionale pentru România. Acest lucru este demonstrat şi de statisticile oficiale, care indică pentru 2010 un ritm de creştere a exporturilor către parteneri non-UE de aproape 40% pe an, faţă de circa 25% în relaţia cu ţările membre UE. EximBank dispune de produse de finanţare, garantare şi asigurare, care acoperă întregul lanţ de export.

EVOLUŢIE

Comerţul cu ţările arabe din Africa de Nord (milioane dolari)

Sursa: Ministerul Economiei