Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tariful morții: 200 de lei/ apartament încasa patronul firmei de dezinsecție care a otravit oamenii la Timișoara
Tariful morții: 200 de lei/ apartament încasa patronul firmei de dezinsecție care a otravit oamenii la Timișoara

Tariful morții: 200 de lei/ apartament încasa patronul firmei de dezinsecție care a otravit oamenii la Timișoara

Noi detalii ies la iveală în cazul morților prin intoxicare cu gaz pesticid de la Timișoara. Astăzi la Timișoara ajunge echipa de control trimisă de ministrul Sănătății, Victor Costache. Aseară, patronul firmei Bistrim Dera SRL, Ioan Sorin Bușă, a fost arestat pentru 30 de zile, acuzat de ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice în formă continuată, trei acte materiale.

Echipa de control vine să verifice toate documentele existente în acest caz, dar și activitatea Direcției de Sănătate Publică – DSP. ”Comisia de analiză de la nivelul Ministerului Sănătății a luat decizia ca o echipă de control alcătuită din reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat să se deplaseze la Timișoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar și activitatea direcției de sănătate publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

Șefa DSP Timiș, Cornelia Cismaș – Malac (cumnata unui cunoscut primar PSD) a declarat, marți că instituția pe care o conduce nu a verificat niciodată firma de dezinsecție a lui ioan Sorin Buță.

Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulți și 27 de copii, s-au prezentat pentru investigații la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “ Louis Țurcanu” Timișoara. În prezent mai sunt internate 33 de persoane din blocurile evacuate.

200 de lei per apartament

Câte 200 de lei pentru fiecare apartament în care efectua dezinsecție, așa tarifa Buță. Pentru blocul de pe strada Miorița nr.4, unde a intervenit în 25 de locuințe, avea de încasat 5.000 de lei.

În timpul anchetei el a relatat că a cumpărat cele două recipiente cu fosfură de aluminiu comercializată sub denumirea Delicia GASTOXIM, cu 600 de lei de la un cunoscut care lucrează la una din puținele firme acreditate în Timișoara să comerzilizeze substanța. A motivat că aflase faptul că era extrem de eficientă.

În fiecare încăpere plină de ploșnițe din blocul de pe strada Miorița a pus câte 30 de pastile, și insecticid normal, apoi a sigilat cu scotch ușile, fără să aibă în vedere aerisirile și locurile pe unde traversau diverse rețele, și pe unde gazul fosfinic s-a extins în imobil. Acesta e un gaz mai greu ca aerul care are tendința să coboare.

Anchetatorii au recuperat ambalajele de Delicia GASTOXIM dintr-un coș de gunoi din zona Găriid e Nord, acolo unde Buță le-a arauncat.

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus la data de 19 noiembrie punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul B.I.S. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și traficul de produse sau substanțe toxice în formă continuată (trei acte materiale), ambele în concurs real.

Din cuprinsul ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale rezultă că inculpatul, în data de 15 noiembrie 2019, între orele 10.00-13.00, în data de 16 noiembrie 2019, în jurul orei 13.30, precum și în dimineața zilei de 18 noiembrie 2019, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din Timișoara, a efectuat activități de deratizare în trei imobile diferite de pe raza Municipiului Timișoara,

scop în care a folosit fără drept insecticidul cu denumirea ”Delicia – GASTOXIN”, sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecția plantelor, ce conține o substanță foarte toxică (fosfura de aluminiu,   concentrație 56%), fără a avea autorizație de utilizare eliberată de către Autoritatea Națională Fitosanitară, activități în urma cărora gazul toxic emanat de către insecticid în contactul cu aerul s-a răspândit la apartamentele locuite dintr-unul din imobilele respective, alăturate celor în care a fost folosite substanța toxică, conducând apoi la decesul a trei victime (doi minori și un adult).

Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept”, Transmite Violeta Filip, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Sursa foto: Cornel Puțan