Tarife diferențiate pentru consumul de energie electrică. Cine sunt beneficiarii

Tarife diferențiate pentru consumul de energie electrică. Cine sunt beneficiarii Sursa foto: Dreamstime.com

Contoarele inteligente vor duce la achitarea unor tarife diferențiate pentru energia electrică. Acest lucru va fi posibil după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat coeficienții pentru tarifele diferențiate la energia electrică, ce vor fi aplicați consumatorilor finali în cadrul unui proiect pilot derulat de Ministerul Energiei în parteneriat cu UNDP Moldova și Guvernul Italiei. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că, după o perioadă de testare, tarifele diferențiate vor putea fi extinse la nivelul întregii țări.

Astfel, consumatorii vizați vor plăti jumătate din prețul obișnuit pentru un kW/h între orele 00.00 și 06.00, prețul standard pentru consumul în perioada 11.00 – 16.00 și un preț majorat cu coeficientul 1,2 între orele 16.00 – 24.00.

Proiectul în cadrul căruia vor fi aplicate tarifele diferențiate presupune instalarea contoarelor inteligente pentru un anumit tip de consumatori de energie electrică, acțiune ce face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Consumatorii finali vor fi selectați de distribuitorii de energie în baza unui eşantion format după principii demografice şi geografice.

„După o perioadă de testare, tarifele diferențiate vor putea fi extinse la nivelul întregii țări. Lucrăm în continuare la adaptarea cadrului normativ în acest sens și setarea infrastructurii necesare”, a explicat ministrul Victor Parlicov, citat de moldpres.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contoarele inteligente vor transmite datele automat

Facrură energie

Sursa foto: Dreamstime

Pentru început, a mai spus ministrul Energiei, schema viitoarelor tarife va fi aplicată doar participanților la proiectul pilot, iar scopul este de a observa comportamentul lor, obișnuințele de consum, dacă tariful de noapte va ajuta la reducerea vârfurilor de consum și pentru a stabiliza sistemul electroenergetic: „În deosebi în lunile de iarnă există necesități stringente de a reduce aceste vârfuri de consum de energie”.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele.

Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.