Călin Popescu Tăriceanu susține, într-o postare pe Facebook, că în ultimele două luni multe din drepturile și libertățile românilor au fost suprimate. ”Mi s-ar părea normal ca atât Președintele României, cât și Prim-ministrul să fie obligați, printr-o lege, să vină în fața Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care s-a recurs la starea de urgență, măsurile care au fost luate pe perioada acestei stări de urgență, cât și o detaliere a drepturilor și libertăților care au fost anulate și persoanele care au fost vizate în acest sens”, scrie liderul ALDE.

În acest sens,  Călin Popescu Tăriceanu anunță că a întocmit un proiect de lege pe care l-a înaintat liderilor partidelor parlamentare, pentru a completa OUG 1/1999 referitoare la starea de urgență, în așa fel încât prin această modalitate să avem o situație completă în ceea ce privește drepturile noastre în această perioadă complicată, cu dificultăți.

”Vreau să subliniez faptul că, pe perioada stării de urgență, democrația și statul de drept nu sunt suspendate! Proiectul de lege: https://alde.ro/…/PL-modif.-OUG-1-din-1999-forma-init%CC%A7…

Tăriceanu prezintă apoi scrisoarea pe care a trimis-o liderilor partidelor parlamentare cu privire la proiectul de lege făcut de experții ALDE:

„Stimați colegi,

Ieri s-a încheiat starea de urgență instituită de Președintele României prin Decretul 195/2020. A fost pentru prima dată când România democratică a trecut printr-o asemenea stare excepțională. Faptul că această situație a fost generată de un inamic invizibil, împotriva căruia cea mai bună armă de apărare s-a considerat a fi izolarea cetățenilor în propriile locuințe, a făcut-o și mai greu de suportat.

Cred că toți avem semne de întrebare despre eficiența gestionării acestei crize și, mai ales, toți ne dorim să îmbunătățim felul în care autoritățile reacționează în situații limită. Perioada imediat următoare încetării stării de urgență este o perioadă propice pentru a face evaluări, a trage concluzii și a elabora proceduri mai clare și mai coerente pentru gestionarea crizelor.

Vă trimit spre analiză proiectul de lege întocmit de experții ALDE cu privire la obligativitatea autorităților de a prezenta o informare, atât Parlamentului cât și românilor, asupra felului în care s-a gestionat criza generată de epidemia de coronavirus, ce fel de acțiuni au fost întreprinse, precum și ce drepturi și libertăți au fost limitate pe parcursul stării de urgență”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE