Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu DEZVĂLUIE CULISELE escalei NOCTURNE, la București, a secretarului american de Stat, Rex Tillerson. A fost vorba despre achiziția RACHETELOR PATRIOT?
Tăriceanu DEZVĂLUIE CULISELE escalei NOCTURNE, la București, a secretarului american de Stat, Rex Tillerson. A fost vorba despre achiziția RACHETELOR PATRIOT?

Tăriceanu DEZVĂLUIE CULISELE escalei NOCTURNE, la București, a secretarului american de Stat, Rex Tillerson. A fost vorba despre achiziția RACHETELOR PATRIOT?

În urmă cu două săptămâni s-a consumat un episod extrem de interesant în relația dintre România și SUA. Senatorii din Comisia de Apărare au lipsit de la ședința în care se vota achiziția rachetelor Patriot, ceea ce a născut un scandal uriaș. Coincidență sau nu, în plin scandal legat absența senatorilor, secretarul american de Stat, Rex Tillerson, și-a întrerupt o călătorie dinspre Asia spre SUA și a făcut o escală de o noapte la București.

În spațiul public s-a speculat faptul că Tillerson a venit pentru a grăbi Bucureștiul în procesul de achiziție a rachetelor Patriot.

Potrivit www.stiripesurse.ro, într-o ședință a Biroului Permanent al Senatului, din 20 noiembrie, Tăriceanu le dă asigură colegilor că știe ”de la sursă” că Tillerson a făcut o escală tehnică la București, nu una în care să pună presiune pe autoritățile de la București.

Voiam numai să-ți aduc la cunoștință următorul lucru: că vizita la București a lui Rex Tillerson nu a fost o vizită propriu-zisă, ci s-a oprit ca să doarmă, să se odihnească, în fine, să facă o escală tehnică, nu a avut nicio componentă politică. Mi-aș fi dorit să vină secretarul de stat american ca să discutăm despre programul de înzestrare și despre necesitatea întăririi flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, dar nu a fost să fie. Probabil că o să asistăm în viitor… Cei care au speculat pe marginea acestui subiect nu au avut informațiile și eu îți spun că de la sursă știu că a fost strict o escală tehnică și nimic altceva”, arată Tăriceanu.

Ulterior vizitei lui Tillerson, proiectul de lege privind achiziționarea rachetelor Patriot a trecut cu o viteză nefirească în Parlament. Luni dimineață a fost adoptat în Comisia de Apărare a Senatului, luni seară în plenul Senatului. De asemenea, marți dimineață a ajuns la Camera Deputaților și a fost adoptat în Comisia de Apărare, iar marți la amiază a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților.