Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu, despre cazul Bodnariu: Măsurile adoptate de autorităţile norvegiene sunt excesive şi deplasate
Tăriceanu, despre cazul Bodnariu: Măsurile adoptate de autorităţile norvegiene sunt excesive şi deplasate

Tăriceanu, despre cazul Bodnariu: Măsurile adoptate de autorităţile norvegiene sunt excesive şi deplasate

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că măsurile adoptate de autorităţile norvegiene în cazul familiei Bodnariu sunt "excesive şi deplasate" şi apreciază că statul român ar trebui să acţioneze ''mai viguros'', pentru a-i ajuta să-şi recapete copiii.

"Noi considerăm că măsurile adoptate de autorităţile norvegiene sunt excesive şi deplasate, având în vedere că ar trebui să respecte în primul rând dreptul la libertate religioasă, şi mi-aş dori să văd o acţiune mai viguroasă din partea autorităţilor statului român, pentru a ajuta familia Bodnariu să-şi recapete în îngrijire copiii. Faptul că vedem că aceste măsuri se aplică inclusiv unor copii nou-născuţi de patru luni este pentru noi de neînţeles", a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că a aflat că familia Bodnariu a făcut demersurile pentru a obţine cetăţenia română pentru copiii lor, menţionând că statul român are obligaţia să ofere o soluţie alternativă în faţa acestor "abuzuri ale autorităţilor norvegiene". 

"Am discutat acest subiect şi cu alţi colegi şi am aflat că, între timp, familia Bodnariu a făcut demersurile pentru a obţine cetăţenia română pentru copiii lor. Cred că aceste elemente vor ajuta autorităţile în a apăra drepturile copiilor familiei Bodnariu în faţa acestor abuzuri ale autorităţilor norvegiene şi eu cred că statul român are inclusiv obligaţia să ofere o soluţie alternativă. Dacă ei nu doresc să mai continue să trăiască în Norvegia, să se poată reîntoarce în ţară, să-şi crească copiii în libertate. Pentru mine e o surpriză neplăcută această acţiune a statului norvegian. Îmi imaginam că există mai multă libertate şi mai multă toleranţă, inclusiv în ceea ce priveşte exercitarea opţiunilor religioase ale cetăţenilor", a arătat Tăriceanu. 

Pe 16 noiembrie 2015 Serviciul Local de Protecţie a Copilului din Norvegia a luat în custodie copiii familiei Bodnariu.