Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu: „Nu avem curajul să susţinem firmele româneşti. O să ajungem să ne plângem în pumni!”
Tăriceanu: „Nu avem curajul să susţinem firmele româneşti. O să ajungem să ne plângem în pumni!”

Tăriceanu: „Nu avem curajul să susţinem firmele româneşti. O să ajungem să ne plângem în pumni!”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat, luni, un îndemn pentru susţinerea firmelor cu capital autohton, subliniind că acestea au plătit în 2014 un impozit pe profit de 55 de miliarde de lei, în timp ce firmele străine au contribuit cu două miliarde de lei.

"La noi există o meteahnă, de peste 20 de ani, la nivel central şi local. Când vorbim de dezvoltare economică, vorbim bineînţeles şi de investiţii. Sintagma pe care o aud cel mai des este: investiţiile străine sunt bine-venite, aşteptăm investitorii străini. (…) Dar investitori români nu sunt buni? A venit criza economică în 2009 şi ce am observat? Băncile străine au luat-o la sănătoasa, şi-au retras fondurile din România, firmele străine nu au investit şi greul a fost dus de firmele româneşti", a spus Tăriceanu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

El a adăugat că firmele străine sunt tentate să îşi transfere profitul în ţările de origine iar în acest context "tot greul îl duc" firmele româneşti.

"Îndemnul meu este: vă rog, acordaţi atenţie capitalului autohton. Haideţi să găsim modalităţi să sprijinim capitalul autohton. În România, în momentul de faţă, în privinţa locurilor de muncă, capitalul autohton reprezintă peste trei pătrimi din numărul de angajaţi. Ei plătesc cele mai multe taxe şi impozite. (…) Sunt absolut deschis, am promovat şi eu capitalul străin, nu am niciun fel de reţinere. Reţinerea mea provine din faptul că nu avem curajul să susţinem firmele româneşti", a afirmat preşedintele Senatului, citat de Agerpres.

Tăriceanu a atras atenţia asupra faptului că ţările din vecinătatea României au înţeles cât de importantă este sprijinirea capitalului autohton, menţionând în acest sens Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia. El a precizat că, în urmă cu o săptămână, într-o întâlnire avută cu preşedintele Slovaciei, acesta a vorbit despre importanţa sprijinirii firmelor cu capital autohton.

"Regret faptul că firmele româneşti sunt ţinta instituţiilor din administraţia românească care îi controlează de dimineaţa până seara, îi consideră ab initio corupţi, nenorociţi, fraudă şi aşa mai departe. Pe când cei cu capital străin văd că sunt bine şi mersi, îşi văd de treabă în continuare. Nu se poate să continuăm în acest fel. O să ajungem să ne plângem în pumni", a conchis el.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.