Noua Zeelandă este una dintre țările despre care se poate afirma că “a strivit” încă o dată coronavirusul şi acum nu mai are cazuri active de transmitere comunitară, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, Chris Hipkins. Practic, a reușit victoria în fața unui al doilea vaz al pandemiei.

100 de zile fără contaminare

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără niciun caz cunoscut de transmitere comunitară de COVID-19, înainte de detectarea unui alt focar în august. De atunci, au fost descoperite 186 de cazuri de transmitere comunitară, însă toate persoanele infectate s-au recuperat acum, a precizat ministrul într-un comunicat.

“Este o piatră de hotar. Neozeelandezii au strivit încă o dată virusul prin acţiunile lor colective”, a adăugat el. Hipkins i-a atenţionat totuşi pe cetăţeni să nu se relaxeze şi a cerut “o vigilenţă constantă şi o muncă de echipă” pentru ca virusul să fie ţinut în continuare sub control.

“Zdrobirea COVID-19 în comunitatea noastră pentru a doua oară este o mare reuşită, de care neozeelandezii ar trebui să fie mândri, însă există în continuare riscul apariţiei în viitor de noi cazuri de transmitere comunitară”, a spus oficialul.

Focarul din august va fi oficial declarat ”închis” într-o lună, dacă nu va exista niciun nou caz pentru două perioade de incubaţie, a adăugat Chris Hipkins, citat de DPA.

Dublă victorie

Noua Zeelandă a raportat miercuri trei noi cazuri de COVID-19, detectate toate la frontieră. S-au împlinit 12 zile de când a fost detectat ultimul nou caz de COVID-19 în comunitate. În Noua Zeelandă au fost raportate în total 1.505 de cazuri de infectări şi 25 de decese legate de COVID-19.

Primul val de coronavirus a fost, foarte probabil, complet pus sub control la sfârşitul lunii mai în urma unei politici de izolări stricte la nivel naţional. Luni, premierul Jacinda Ardern a anunţat ridicarea restricţiilor dispuse la Auckland pentru a combate al doilea val epidemiologic, afirmând că ţara sa „a învins din nou virusul”.

Sursa: Știrile Pro TV