„Iulia Ungureanu, o studentă din Floreşti, Cluj, a fost amendată de poliţia locală din comuna în care locuieşte pentru o postare critică la adresa primarului, în care îi cere acestuia să ia măsuri de protejare a cetăţenilor localităţii în pandemie.

Postarea nu conţine cuvinte jignitoare la adresa primarului, însă poliţiştii locali au considerat că postarea îi «lezează demnitatea primarului provocând indignarea cetăţenilor» şi au amendat-o pe autoare cu 1.000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 30 al. 1 lit b cu ref. la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a transmis APADOR-CH, luni seară.

Potrivit asociaţiei, textul legal invocat de Poliţia locală prevede că este contravenţie „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.

După cum se poate observa din textul legal citat, această contravenţie se aplică, în mod normal, scandalagiilor, nu celor care critică, în limbaj civilizat, activitatea deficitară a autorităţilor. APADOR-CH i-a adresat azi o solicitare ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, cerându-i să dispună o anchetă internă în acest caz, întrucât de la instituirea stării de urgenţă poliţiştii locali au trecut în subordinea MAI, nu se mai află în subordinea primarilor, la a căror imagine sunt atât de sensibili”, a completat APADOR-CH.

Astfel, asociația e de părere că „libertatea de exprimare nu se află printre drepturile restrânse în timpul stării de urgenţă” și i-a mai cerut ministrului Vela ca, după încetarea stării de urgenţă, să facă o analiză cu privire la beneficiile sau prejudiciile aduse comunităţii prin subordonarea poliţei locale către primar. Studenta aachitat deja sancțiunea, dar a anunțat că o va contesta. Totodată, acesta nu este primul caz de acest gen sancționat de poliția locală din Florești. (Sursa: APADOR-CH)