Editura Evenimentul si Capital

Ioan Talpeș, despre rețeaua de „fantome” din Ungaria, lupta cu Virgil Măgureanu și scandalurile cu Mihai Pacepa (II) Interviu cu ex-directorul SIE (1992-1997)

Autor: | | 5 Comentarii | 37634 Vizualizari

Ioan Talpeș a acordat un interviu EvZ. Dezvăluirile făcute în Evenimentul Zilei de generalul SIE Cornel Biriș, fostul comandant al Brigăzii U, unitatea de ofițeri deplin conspirați, cunoscuți sub titulatura de „fantome”, au stârnit un interes deosebit.

- Dan Andronic: Revenim la discuția noastră legată de „fantomele” din Statele Unite. Ați predat lista cu ei autorităților americane, s-au întors în România sau au rămas în America?

- Ioan Talpeș: A venit unul singur, cel puțin eu am fost informat doar despre unul. Dar și acesta a venit la provocare. De ce vă spun asta? Eu îmi luasem angajamentul că nimeni nu se va atinge de ei și omul s-a dus la Ploiești, probabil știa acolo un personaj celebru care m-a urât și care cred că mă urăște și acuma, investit cu aranjamente cu petrolul prin Prahova. La origine cred că era psiholog. -

- Dan Andronic: Vorbiți de fostul șef al SRI Prahova, Cornel Păltânea. Cum de l-a găsit tocmai pe el?

- Ioan Talpeș: Ei, doar vorbim de o „fantomă”! Nu s-a dus în sediu. Știa unde se duce Păltânea, la ce birt. Păltânea a vrut să-i facă o deschidere de colaborare, deși fusese interzisă orice recrutare a unui cetățean american, iar eu îmi luasem acest angajament față de ambasadorul american, John R. Davis jr., un om deosebit care a ajutat România. Vreau să vă spun că, la 3 săptămâni de la semnarea celebrului angajament al „fantomei”, acela că va colabora cu SRI, anunță ambasadorul SUA că vrea să vorbească ceva cu mine. Ambasadorul american îmi spune că el credea că ne-am înțeles că nu mai facem recrutări de cetățeni americani și îmi arată angajamentul „fantomei” la SRI.

- Dan Andronic: V-a arătat angajamentul „fantomei”? Cum a ajuns în posesia ambasadorului SUA? Eu știu că acel document strict secret rămâne în posesia ofițerului care l-a recrutat. Vă întreb pentru că nu înțeleg procedural.

- Ioan Talpeș: I se făcea și lui un angajament, oricum mi s-a arătat o hârtie în care era respectivul recrutat, cu semnătura.

- Dan Andronic: Insist să vă întreb pentru că amănuntele sunt importante. Spuneți că ambasadorul american v-a arătat angajamentul „fantomei”.

- Ioan Talpeș: Da.

- Dan Andronic: În mod normal, acele documente rămân într-un plic sigilat, într-un seif, cu sigiliul personal al ofițerului care l-a recrutat, la sediul unității și nimeni nu are acces la ele.

- Ioan Talpeș: Există și această chestiune. Înseamnă că cineva chiar a dorit să se joace cartea asta, iar jocul viza exact compromiterea începutului relațiilor cu Statele Unite.

- Dan Andronic: Vorbim de 1994. Și atunci ați vorbit cu cei de la Contraspionaj? Le-ați spus de această întâmplare?

- Ioan Talpeș: Ce să le spun, că era de notorietate publică, știa și președintele Ion Iliescu ce s-a întâmplat la Ploiești cu Cornel Păltânea.

- Dan Andronic: Deci se știa de recrutarea de către SRI a unei "fantome„ pregătită de SIE. A existat vreo discuție în CSAT pe tema asta?

- Ioan Talpeș: Da, s-a discutat și cu Virgil Măgureanu, șeful SRI, care a promis că ia măsuri. Într- o discuție în CSAT, lui Virgil Măgureanu chiar i s-a transmis că trebuie să se dea ordin la toate unitățile SRI să nu mai contacteze cetățeni americani sau vestici. Embargou total! Erau admise acțiuni doar dacă desfășurau operațiuni dușmănoase la adresa statului român.

- Dan Andronic: Așadar, s-a interzis recrutarea oricărui cetățean străin din Occident.

- Ioan Talpeș: Exact. Pot să vă mai spun că, în același timp, eu am luat toate dosarele pe care le aveam cu rețeaua din Vest, din Germania...

- Dan Andronic: „Fantomele” sau toată rețeaua?

- Ioan Talpeș: Rețeaua. Și colaboratori, și ofițeri acoperiți. Le-am spus colaboratorilor mei: ori îi scoateți de acolo, ori îi duceți în alt spațiu. Și-am scris pe dosar, ca să nu se poată face vreo altă interpretare. Și am mai spus: până la data de cutare nu vreau să mai existe această relație între SIE și rețeaua de agenți.

- Dan Andronic: Dar de ce ați făcut-o? Nu rămâneam complet descoperiți în materie de spionaj?

- Ioan Talpeș: Singura rețea pe care o lăsasem să funcționeze în Vest era în Ungaria. Și aveam toate motivele să fac această chestiune.

- Dan Andronic: Acum știm din istorie că cine îți este azi aliat poate să devină inamic după doi sau douăzeci de ani.

- Ioan Talpeș: Pot să vă garantez că România nu putea sub nicio formă să găsească altă soluție decât NATO.

- Dan Andronic: Deci, în mod deliberat, ca director al SIE ați luat această decizie, de a renunța la rețelele de agenți din Occident?

- Ioan Talpeș: Nu era alta și vă spun de ce alta, pentru că Rusia nu putea oferi la data aceea nicio variantă de susținere a integrității statului român, mai ales că ea avea mari probleme cu propria integritate. Atunci, în anii ’90 să țineți minte că era o dispută extraordinară și astea îmi erau argumentele pe care le spuneam altora cu care discutam la nivel de decizie. Aduceți-mi pe altcineva care să ne garanteze perpetuarea statalității române!

- Dan Andronic: Deci același lucru s-a întâmplat în relația cu Germania când vorbim de „fantome”. Oricum, înțeleg că toată rețeaua din Vest a fost trecută în conservare.

- Ioan Talpeș: Fără să le dau lor (n.n.-BND) ceva.

- Dan Andronic: Deci în Germania nu ați predat lista cu „fantomele”?

- Ioan Talpeș: Nu, nici în Germania, nici altundeva.

- Dan Andronic: Nici în Canada?

- Ioan Talpeș: Nu.

- Dan Andronic: Prin urmare, cu excepția Statelor Unite, nu mai există alt stat din Occident care să fi primit o listă cu identitățile legendate ale ofițerilor români.

- Ioan Talpeș: Vreau să vă spun că este impardonabil, este criminal, că se discută așa ceva, și vă spun de ce. Pentru că ei (n.n.- „fantomele”) erau obligați să vină când erau chemați, numai că ei nu au respectat contractul cu statul român. Dacă li s-a dat ordin, trebuiau să-l respecte. Ei, în mod normal, trebuie să vedem și fața cealaltă, dacă nu respectau un asemenea ordin, puteau să fie victimele unei răzbunări din partea Serviciului (n.n.-SIE). Și s-au întâmplat situații d-astea înainte de ’89.

- Dan Andronic: Chiar voiam să vă întreb 544/R, creată Ceaușescu pentru executarea „trădătorilor”, unitate coordonată de gen. Nicolae Pleșiță, dar condusă de lt.- colonelul Nica Sergiu. Care a fost după 1989 ofițer SIE. Deci știați de acțiunile de pedepsire ale Securității.

- Ioan Talpeș: Da, au fost acțiuni în care au fost aruncați în aer, în care au fost împușcați, în care li s-au rupt picioarele. După 1989 nu s-a mai întâmplat așa ceva, dar vă spun ce-a fost. „Fantomele” funcționau pe o filieră de susținere financiară, primeau inclusiv ajutor financiar, pentru că li se plăteau salariile în țară. Și, atunci, bineînțeles, solda li se transmitea. Mai mult, ajunseseră să opereze pe relațiile anterioare, cu diverse cunoștințe de-ale lor din interior, cu care dezvoltau niște relații economice, făceau afaceri. N-aveam nimic împotriva acestei chestii, dar de ce să funcționeze pe seama Serviciului de Informații Externe român? Măi, băieți, ieșiți din SIE și cu asta gata s-a terminat! Mai mult, nu știam de Serviciile din Vest, și mi s-a arătat direct din partea FBI o notă informativă de colaborare cu Statele Unite, care vorbea despre românii care fac chestia asta.

- Dan Andronic: Revenim puțin la spațiul german. În cartea lui Cornel Nemeți apar următoarele informații: În 1993 s-a dat ordin ca toate persoanele din spațiul german să fie chemate în țară. Nemeți, care răspundea de „fantomele” din Germania, este chemat la conducerea unității de „fantome” și se spune că șeful SIE a cerut analiza fiecărui caz în parte, că materialul trebuie să conțină următoarele date: numele conspirativ, numele purtat în exterior, când a plecat în misiune, când s-a înapoiat din misiune, dacă este cazul, statutul actual, dacă a fost din aparat.

- Ioan Talpeș: Asta după ce execută acest ordin (n.n.-de retragere din Germania).

- Dan Andronic: Iar pe 21 august 1995, tot Nemeți spune că s-a comunicat ordinul de analiză a tot ceea ce a fost pe Germania, să vadă dacă s-au întors. Întrebarea este următoarea: ce s-a întâmplat cu această agentură, Germania, care bănuiesc era mai mare decât Statele Unite, pentru că posibilitățile de penetrare erau mult mai mari?

- Ioan Talpeș: Să vă spun ceva: 95% din agenții acoperiți erau orientați spre economic. Să știți că majoritatea au rămas pe funcțiile lor, pe pozițiile lor. Deci n-a existat niciun caz de dispută, cu atât mai mult cu cât eu îmi creasem niște relații excepționale de colaborare la nivelul conducerii BND (n.n.-Serviciul de informații german) și la Contrainformațiile germane. Deci, toată chestiunea s-a făcut printr-o înțelegere. Este incredibilă această insistență pe cazuistica respectivă, care este o reacție pentru că li s-au tăiat niște surse de venituri celor care erau în contact cu personajele respective. Am avut o întâlnire cu 3 oameni din Germania, care mi-au spus că (n.n.-ofițerul- SIE) ne pune să plătim asta, ne cere să colaborăm.

- Dan Andronic: Li se cereau bani „fantomelor”?

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI