De-a lungul întregului an 2016 autoritățile germane au desfășurat descinderi în sute de locuri de distribuire gratuită a Coranului, pe întreg cuprinsul Germaniei, în cadrul unei acțiuni concertate împotriva grupării salafiste „Adevărata Religie”, condusă de un extremist palestinian. Cu ocazia acțiunilor, au fost confiscate cantități uriașe din Cartea Sfântă a Islamului, în versiunea sa completă, considerată extremistă.

Informația, publicată în premieră de televiziunea WDR și preluată de Deutche Welle, susține că acum guvernul federal are o mare problemă: cum să distrugă toate aceste cărți?

Într-un singur depozit dintr-o suburbie a Kölnului, la Pulheim, circa 22.000 de exemplare din Coran trase în țiplă așteaptă stocate pe paleți.

Ironia sorții face ca aceste versiuni necenzurate să fie barate cu cuvântul „Lies!”, care în engleză înseamnă „minciuni”, dar în limba germană înseamnă „Citește!”

Această ediție integrală a Coranului, care se distribuie gratuit pe străzile Germaniei (ca și peste tot în Occident) a fost tipărită de Frăția Musulmană și a fost interzisă deoarece „propagă mesaje de ură și o ideologie anticonstituțională”, după cum a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maizière. Oficialul a precizat că peste o sută de musulmani au plecat din Germania în Siria și Irak pentru a se alătura trupelor ISIS, după ce au fost îndoctrinați după această versiune a Coranului.

În același timp, și gruparea „Adevărata Religie” a fost interzisă, tot pentru că „promova ura”.

Autoritățile germane au apelat la experți în studii islamice pentru a afla cum se pot distruge exemplarele din Coran confiscate, deoarece, fiind strict conforme cu originalul, sunt considerate „sfinte” și nu trebuie arse.

Potrivit WDR, modul tradițional de distrugere ar fi învelirea lor într-o pânză și îngroparea lor în deșert, acolo unde riscurile de a fi călcate în picioare sunt extrem de mici.

În luna noiembrie, mai multe orașe din Elveția și-au manifestat intenția de a urma exemplul german și de a interzice distribuirea Coranului și prozelitismul salafist pe străzile țării.

Spre deosebire de Germania, însă, în Elveția libertatea de expresie este mult mai mare și nu există bază legală pentru interzicerea acestor grupuri și a publicațiilor pe care le răspândesc.