Evenimentul Zilei > Actualitate > Atentat teroris islamist, dejucat la Londra! Ținta aleasă este șocantă
Atentat teroris islamist, dejucat la Londra! Ținta aleasă este șocantă

Atentat teroris islamist, dejucat la Londra! Ținta aleasă este șocantă

Safiyya Amira Shaikh, în vârstă de 36 de ani, pledează vinovată pentru pregătirea unor acte teroriste. Aceasta a recunoscut că urma să se arunce în aer într-un atac cu bombă la Catedrala Sf. Paul din Londra.

Safiyya Shaikh, din Hayes, vestul Londrei, a fost arestată după ce a cerut unui ofițer de poliție sub acoperire să furnizeze materiale pentru producerea unei bombe artizanale. În urma interogatoriului, aceasta a recunoscut pregătirea unui act de terorism. Judecătorul a ordonat ca apărarea să facă public orice raport psihiatric până la data de 3 aprilie.

Timp de două luni Shaikh a relaționat cu doi ofițeri sub acoperire, care s-au dat drept o echipă extremistă, soț și soție. „Vreau să omor mult”. „Mi-ar plăcea să fac asta într-o zi de sărbătoare … o zi cum ar fi Crăciunul sau Paștele, să moară mai mulți oamnei”. „Trimit mereu amenințări. Dar vreau să fac aceste amenințări reale”, povestea ea unuia dintre ofițerii  sub acoperire.

Ea a trimis ofițerului o poză din Catedrala Sf. Paul și a scris: „Aș dori să arunc în aer acest loc”. Iar la o săptămână a vizitat Catedrala St. Paul și a trimis videoclipuri celor doi ofiţeri. După ce a fost monitorizată intens pe rețelele de socializare, un ofițer care s-a poziționat drept un coleg extremist a intrat în legătură cu Shaikh pentru a obține mai multe informații deaspre intențiile sale.

Acest tip de operațiuni au devenit din ce în ce mai importante în combaterea terorismului, deoarece ofițerii urmăresc extremiștii pe rețelele de socializare și analizează posibilitatea ca discuțiile lor să se transforme în atacuri teroriste. Odată ce intențiile lui Shaikh au fost confirmate, o operațiune sub acoperire reală a fost pusă la cale pentru arestarea ei. Femeia s-a născut într-o familie non-musulmană dar s-a convertit la Islam în 2007, notează theguardian.