În urmă cu o zi, copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat luni că liberalii inițiază o moțiune populară pentru demiterea premierului Victor Ponta. "În opinia noastră, boala premierului se numește altfel, este boala de putere. Astăzi (n.r. luni), PNL a decis, în ședința de unificare, să demareze o moțiune populară. O denumim moțiune populară pentru demiterea lui Victor Ponta fiind practic un al doilea episod după noiembrie 2014 când prin vot Victor Ponta a fost trimis acasă", a spus Gorghiu. Ea a precizat că PNL inițiază luni campania de strângere de semnături în acest sens în toate județele.

Liderul PNL a susținut că liberalii cer sprijinul cetățenilor "pentru demiterea unui premier care refuză să facă un gest elementar, un gest de bun simț și de demnitate, și anume de a-și scrie demisia". "România nu-și mai permite un prim-ministru urmărit penal, un premier care fuge de justiție și care nu are respect față de instituțiile statului și față de români", a adăugat Gorghiu.

Copreședintele PNL a admis că moțiunea populară nu poate avea efecte juridice și că acea campanie de strângere de semnături se va derula pe toată perioada verii. Ea a precizat că o soluție pentru deblocarea crizei actuale analizată în comisia de unificare a PNL este posibilitatea reintroducerii instituției revocării prim-ministrului. "Spun acest lucru cu toată responsabilitatea, amintindu-mi de prevederile constituționale de până în 2003, când președintele României avea la dispoziție această pârghie. Evident că această formulă va fi discutată. Vom încerca să generăm o dezbatere cât se poate de amplă pentru a vedea în ce măsură are susținerea populației și în ce măsură vom creiona o majoritate parlamentară care să susțină acest amendament al Partidului Național Liberal", a completat liderul PN