Lista completă a finanțatorilor din programul „Prima Mașină” include o serie de surprize, potrivit informațiilor furnizate, ieri, de Ministerul Finanțelor Evenimentului zilei. În total, cinci bănci comerciale s-au înscris, acestora alăturându- li-se însă și alți finanțatori. Alături de băncile de top implicate în program și prezentate deja în ediția anterioară a „Evenimentului zilei”, respectiv BCR, BRD și banca de stat CEC Bank, pe lista creditorilor se regăsesc ING și Alpha Bank. Lista este completată de mai multe instituții financiare nebancare: Creditcoop, SIFN Comsig Leasing SA, RCI Leasing România IFN.

Ce va vinde Mercedes

Adevărata surpriză vine însă din partea celor de la Porsche Bank România și Mercedes- Benz Leasing IFN S.A care s-au înscris în program deși cele două mărci nu au autovehicule al căror preț nu se încadrează în valoarea minimă prevăzută de program, respectiv 50.000 de lei, plus TVA, după cum au declarat pentru EVZ chiar reprezentanții Mercedes, care nu au dorit să dea mai multe detalii.

Ambele companii au însă un portofoliu extrem de complex de autoturisme. De exemplu, în cazul Porsche, specialiștii mizează pe portofoliul complex al producătorului, unde se pot găsi mai multe modele Skoda cu prețuri sub valoarea precizată.

În cazul Mercedes, brandul care ar putea fi promovat este Smart: ambele modele puse pe piață în 2014 îndeplinesc criteriile pentru programul „Prima Mașină”.

Când începe programul „Prima Mașină”

În prezent, Ministerul Finanțelor Publice stabilește plafonul de garantare aferent anului 2015 pentru programul „Prima Mașină” și urmează să elaboreze proiectul de hotărâre de guvern prin care acesta va fi aprobat. După ce hotărârea va intra în vigoare, plafonul garanțiilor neconsumat din 2014 și noul plafon pentru anul în curs vor fi distribuite între creditorii participanți la program. Ulterior, creditorii vor putea primi dosare de finanțare din partea clienților.

În anul 2014, plafonul de garanții stabilit pentru programul „Prima Mașină” a fost de 50 de milioane de lei, însă finanțatorii au cerut de peste cinci ori mai mult, respectiv 268,8 milioane de lei, au comunicat Finanțele „Evenimentului zilei”.

Pentru a putea lua parte la programul „Prima Mașină”, doritorii trebuie să achite un avans minim între 5% și 10%, în funcție de vârstă. Împrumutul are o dobândă de circa 5%, iar durata maximă a creditului va fi de cinci ani. Statul garantează creditele în proporție de 50%.

Ce alte mașini pot fi achiziționate

Toate modelele Dacia și modelele Ford: B-Max, Fiesta, Ka,Galaxy îndeplinesc condițiile programului, având un preț sub 14.000 de euro (50.000 de lei plus TVA). De asemenea, Toyota, cu modelele Aygo, Yaris, alături de Hyundai: i10, i20, i30, și Suzuki: Splash, Swift, SX4 pot fi achiziționate prin program.