Editura Evenimentul si Capital

”Eroul din Apuseni”, doctorul Radu Zamfir: ”Prelevările de organe țin de hazard”. Superstițiile și emoțiile n-au ce căuta în chirurgie

Nimeni nu și-ar dori să fi trecut prin experiența tragediei pe care a trăit-o Radu Zamfir acum patru ani FOTOGRAFII: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 5 Comentarii | 8581 Vizualizari

Tragedia prăbușirii avionului pilotat de Adrian Iovan l-a întărit pe doctor. Are o relație specială cu Dumnezeu de când a scăpat cu viață, dăruind viață. Nu e James Bond, dar are calitățile unui super-erou. Când nu umblă prin burțile oamenilor, doctorul Zamfir se plimbă cu motocicleta și face scufundări

Este un bărbat frumos, ușor grizonant, cu ochi albaștri și un discurs calm, atrăgător. Merge pe motocicletă, face scuba diving și a sărit și cu parașuta. A supravieţuit după ce a căzut cu un avion, iarna, într-o pădure îngheţată. A reușit să-i salveze pe alţi trei pasageri și pe copilotul aparatului. După 72 de ore de la tragedie s-a urcat iar în avion. După care, repede, s-a apucat iar de salvat vieţi. Cam asta e principala sa ocupaţie. Știe multe și vorbește cât trebuie. Nu e nici agent secret, nici luptător de commando și, totuși, misiunile sale sunt, mai tot timpul, pe muchie de cuţit. La propriu. Cu mâinile sale dăruiește viaţă. Este un chirurg expert în prelevări de organe umane. Doctorul Radu Zamfir, „Eroul din Apuseni” – cum l-a botezat presa – e un om ca toţi oamenii.

„Am făcut ce trebuia, când trebuia!”

Este ora nouă și jumătate și tocmai ce a terminat raportul de gardă. „N-am tăiat nimic în noaptea asta. Sunt și gărzi mai liniștite”, zâmbește medicul de 43 de ani, absolvent al UMF Carol Davila în 1998 și medic specialist în chirurgie generală din 2006. Pe pervazul cabinetului său e macheta unui chopper american. „E un «Indian», acum nu se mai face în A m e r i ca . L-a scos Harley-Davidson de pe piaţă...”, se timorează ușor chirurgul.


FOTO: Când era mic, Răducu Zamfir visa să se facă muzician FOTO: ARHIVA PERSONALĂAu trecut trei ani, de la miraculoasa sa aventură din Munţii Apuseni, din ianuarie 2014, atunci când, datorită lui, patru oameni au supravieţuit, miraculos. Cum se împacă Radu Zamfir cu eticheta de erou? Se face mic: „Nu mă consider… Am făcut ce trebuia și când trebuia. Simpatia care mi se arată zi de zi, din partea oamenilor, e ca un motor pentru mine, pentru a face fapte bune în continuare...”. Dacă ar fi să facă un top al întrebărilor tâmpite care i s-au pus după tragedia din Apuseni, care ar fi primele trei? Se destinde: „Au fost multe. Da’ numai cine a fost acolo poate să-și dea cu părerea! A fost o situaţie dramatică și tot ce a fost legat de ea și a urmat a fost dramatic! Lăsaţi-o așa... Vreau să las în urmă ce a fost!”. Spune că a rămas același om, că nu s-a schimbat. E încălţat cu niște papuci negri.


FOTO: Radu Zamfir trăiește, la propriu, pe muchie de cuțitDe medicină l-a molipsit bunicul matern

Imediat după accident a revenit la București cu avionul. Oftează: „Da! La trei zile am zburat din nou. E ceva fantastic să scapi dintr-un accident aviatic. Am compasiune pentru astfel de supravieţuitori”. Dar niciun trac, nimic? Omul are nervi de oţel: „Trebuia să ajung în București. Cu salvarea era un drum lung și anevoios. Trebuia să-mi văd famila... Asta era dorința mea!”. Și, totuși, până să ajungă la cei dragi, a ajuns, mai întâi, în faţa presei unde a fost adus, slab, palid, încercănat și abia ţinându-se pe picioare. A fost corect faţă de el? Dă din umeri: „Era de așteptat să ajung în faţa presei”.

Ce voia micuțul Răducu Zamfir să se facă atunci când o să devină mare? Că doar nu visa că o să cotrobăie prin măruntaiele oamenilor? Se distrează: „Ca să mă autocitez, spuneam că vreau să mă fac «ureche muzicală». Da’ partea asta artistică o dezvoltă Lavinia, fiica mea cea mare, face vocalize toată ziua, repetă...”. Dar cum de s-a făcut medic? „Bunicul din partea mamei a fost chirurg. Îmi mai lăsa, așa, câte o carte pe masă. M-a molipsit...”, explică doctorul alegerea sa. Nu e prea fotogenic, în realitate arată mult mai tânăr și este fresh, după o noapte lungă, de gardă.

Student de nota zece și posibil „donator”

A fost un student de nota 10, bursier, sau unul normal, obișnuit? „Am avut bursă aproape tot timpul. Asta pentru că am făcut parte dintr-o grupă studioasă și trebuia să țin pasul”, e modest doctorul Zamfir. Tânăr, frumos, celebru și cu bani, de presupus, că medicii, mai ales chirurgii, nu sunt chiar muritori de foame. Se vorbește că femeile sunt moarte după el. Cum gestionează „problema”? Se rușinează ca o fată mare: „Sunt căsătorit, am doi copii și nu mai e loc de mai mult”. Nu încearcă să-l agațe fetele pe Facebook? „E doar o rețea de socializare. Gata! E un răspuns complet!”, pune punct subiectului. Este pasionat de motoare. Se duce la întrunirile motocicliștilor? „Câteodată, da’ nu într-un club anume. E ca o miniatură heterogenă a societății. Vin oameni de peste tot, cu preocupări, diverse nivele de educație, dar cu aceeași pasiune”, se entuziasmează motociclistul. Odată a căzut și a stat trei luni cu piciorul în ghips. Lumea le spune, ironic, „donatori”. „Asta e, ne asumăm!”, se amuză expertul în prelevarea de organe umane.

Este „mort” după drobul tocat cu satârul

Distracţia e că primul „motor” pe care l-a condus Radu Zamfir a fost un Trabant. Acum călărește, alternativ, o Suzuki și KTM. A sărit și cu parașuta și face și scuba diving. „Da. Fac scufundări în Marea Neagră și Grecia. Am brevet de scafandru de primul nivel în «open water», până la zece metri”, devoalează chirurgul altă faţetă a personalităţii sale. Ce alte pasiuni mai are? Recunoaște că-i plac filmele românești și că regizorii săi preferaţi sunt Radu Jude și Radu Potcoavă. Sunt tizii săi.

Dar hobby-ul său rămâne chirurgia generală. Asta presupune o activitate în care obiectul muncii sunt ficatul, pancreasul, splina, stomacul etc. Mai poate mânca Radu Zamfir drob de Paște și lebăr sau caltaboș de Crăciun? Se umflă de râs. „Sigur că da! Mama are o reţetă delicioasă de drob tocat cu satârul!”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI