Publicația de stat Sputnik News este cea care a identificat în imaginile respective tancul T-14, după cele șapte roți ale șenilelor, lucru destul de rar întâlnit la tancuri.

Imaginile, filmate cu o cameră de amatori, au fost postate pe YouTube de un oarecare Alexander Smirnov, fără a menționa locul unde le-a surprins.

Directorul general al uzinelor Uralvagonzavod, producătoare a tancului T-14, a declarat pentru ITAR-TASS că „o întreagă familie de blindate construite pe platforma Armata” va participa la parada militară de 9 mai de la Moscova.

De asemenea, LiveLeak a publicat fotografii cu T-14 camuflat sub prelate, în timp ce erau transportate pe trenuri.

În vreme ce mulți experți militari au fost de acord că imaginile filmate înfățișează într-adevăr tancul T-14 Armata, sunt voci care susțin că de fapt ar fi vorba doar de un tanc german Leopard-1 modificat.

Iată înregistrarea video:

Uralvagonzavod a dezvoltat platforma Armata în cursul ultimilor cinci ani. Uzinele, care sunt cel mai mari fabricant de tancuri din lume, au construit și T-90 și T-72, tancurile aflate acum în serviciul armatei ruse.

Armata este o platformă versatilă care permite multiple configurații de vehicule, de la transportoare blindate la tunuri autopropulsate. T-14 este dotat cu un tun cu țeavă lisă de 125 de milimetri telecomandat. Turela nu este ocupată, toți membrii echipajului dintr-o capsulă specială protejată cu blindaj greu.

Unele voci susțin că T-14 ar fi comparabil cu redutabilele M1A2 Abrams americane și cu Leopard-2 germane, cele mai sofisticate tancuri care operează în acest moment pe teatrele de război din lume.

Primele exemplare de T-14 vor intra în dotarea forțelor armate ruse până la sfârșitul acestui an. Acestea au comandat 2300 de bucăți de blindate Armata, care trebuie să înlocuiască 70% din întreaga flotilă de blindate până în 2020.