Evenimentul Zilei > International > Summit-ul liderilor UE, în format virtual, pe fondul agravării pandemiei
Summit-ul liderilor UE, în format virtual, pe fondul agravării pandemiei

Summit-ul liderilor UE, în format virtual, pe fondul agravării pandemiei

Dată fiind creșterea infectărilor cu coronavirus în mai multe țări, președintele Consiliului, Charles Michel, trece la formatul video

Șefii de stat și de guvern ai UE vor organiza, săptămâna viitoare, un summit prin videoconferință, în timp ce infectările cu coronavirus cresc din nou, în mai multe țări, a anunțat duminică președintele Consiliului European, Charles Michel.

Michel își exprimase speranța că toți cei 27 de lideri naționali se vor putea întâlni fizic la Bruxelles, pentru summit-ul lor regulat din martie. Decizia sa de a opta pentru un format virtual a subliniat atât situația gravă de sănătate, cât și acceptarea faptului că liderilor politici le este imposibil să călătorească, după ce mai mulți dintre ei au prelungit măsurile de izolare sau au decretat unle mai stricte, în ultimele zile.

Italia, Franța și Polonia sunt printre țările care înăspresc măsurile, ca răspuns la ceea ce este descris ca al treilea val de infecții. Altele, ca Belgia, amână relaxarea planificată a restricțiilor.

Ratele în creștere, coroborate cu administrarea lentă a vaccinurilor în UE, au dus la semne de amplificare a furiei și frustrării populației. Proteste anti-restricții au avut loc sâmbătă în mai multe țări din UE, inclusiv în Austria, Finlanda, Germania și România.

Liderii au fost, de asemenea, criticați pentru mesajele publice slabe, care au redus încrederea publicului, în special în vaccinul AstraZeneca, care joi a fost din nou declarat sigur de către Agenția Europeană a Medicamentului, după ce mai multe țări i-au suspendat utilizarea din cauza îngrijorărilor cu privire la unele efecte secundare grave.

La summitul de joi și vineri, liderii ar trebui să discute despre pandemie, în special despre programul de vaccinare problematic, dar și despre o serie de alte subiecte, inclusiv să aibă o discuție strategică despre politica privind Rusia și despre planurile de a continua cu o taxă unilaterală pentru giganții digitali, dacă nu se poate ajunge la un acord internațional.

Nu a fost clar imediat dacă formatul video va necesita modificări ale agendei, dar de obicei întâlnirile virtuale nu permit dezbateri și negocieri atât de dinamice, cum ar fi în cazul prezenței fizice (a liderilor). Purtătorul de cuvânt al lui Michel, Barend Leyts, a declarat că președintele va continua consultările cu liderii în zilele următoare.

Traducere: Rador
Photo 213452142 © Tatiana SilvaDreamstime.com

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.