Acest eveniment fără precedent a fost organizat în replică la o nouă serie de scandaluri izbucnite în Statele Unite, Chile şi în alte părţi ale lumii, care au exacerbat criza generată de preoţii care au comis abuzuri asupra minorilor, care afectează deja de zeci de ani Biserica Catolică.

Potrivit site-ului acestui summit, evenimentul – la care au fost invitaţi circa 114 de preşedinţi ai conferinţelor episcopale din întreaga lume – se doreşte a fi "o întâlnire în solidaritate, umilinţă şi penitenţă".

Unul dintre obiectivele declarate ale acestei reuniuni extraordinare este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la o criză la nivel global în părţi ale lumii cum ar fi Asia şi Africa, unde această problemă apare rar la suprafaţă, noteaza Agerpres.

Pe de altă parte, nu se aşteaptă ca summitul să aducă reformele fundamentale solicitate de cei care au suferit aceste abuzuri, precum expulzarea obligatorie din cadrul clerului a membrilor care au comis aceste acte, precum şi a episcopilor care îi protejează.

Reuniunea este văzută ca un test important pentru Papa Francisc, în contextul în care măsurile luate de acesta pentru combaterea abuzurilor sunt atent monitorizate, pe fondul unor critici repetate ale pontificatului său din partea cercurilor conservatoare.