Evenimentul Zilei > Social > Sugestie pentru Boc: subvenția rămâne, investițiile cad
Sugestie pentru Boc: subvenția rămâne, investițiile cad

Sugestie pentru Boc: subvenția rămâne, investițiile cad

Aceeași subvenție pentru căldură la iarnă și sistarea investițiilor în sistemul vechi. Aceasta este propunerea specialiștiilor ministerelor pentru premierul Emil Boc.

Grupul interministerial care analizează variantele privind subvenţiile acordate populaţiei pentru plata energiei termice va propune premierului Emil Boc ca ajutoarele să fie menţinute în această iarnă, iar investiţiile în sistemele actuale să fie sistate.

„Vom propune premierului Emil Boc menţinerea subvenţiilor în acest an. Trebuie să se oprească investiţiile în tehnologiile vechi şi înlocuirea lor cu unele noi, pentru reducerea consumului de energie primară şi diminuare a poluării”, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu.

Bani pentru investiții din vânzarea aerului

Gheorghiu a adăugat că o parte din banii pentru înlocuirea sistemelor centralizate actuale de furnizare a căldurii către populaţie ar putea fi atraşi din vânzarea certificatelor de CO2.

Totodată, transferul unor centrale electrotermice de la autorităţi locale către Ministerul Economiei nu va figura printre propunerile care vor fi transmise primului-ministru, a mai spus Gheorghiu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în luna mai, după finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.

Grupul interministerial este format din reprezerntanţi ai ministerelor Economiei, Muncii, Administraţiei, Mediului şi Finanţelor, precum şi din oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi ai ISPE.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: