Dosarul a fost deschis din oficiu la Parchetul General ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic în EVZ, în cadrul serialului „Noi suntem Statul!”, apoi cauza a fost clasată. Laura Codruța Kovesi a negat întotdeauna că ar fi participat la „evenimente private” alături de politicieni pe vremea când era la șefia Parchetului General sau în fruntea DNA, numai că ordonanța de clasare o contrazice.

Curtea de Apel București i-a obligat pe procurorii Parchetului General să publice integral ordonanța de clasare din dosarul „Sufrageria lui Oprea”, în care s-a anchetat posibilitatea ca în noaptea alegerilor din 2009 în casa fostului lider UNPR Gabriel Oprea a avut loc o întâlnire de taină între Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea și alții.

Documentul Parchetului General

„Probele testiomoniale administrate în cursul urmăririi penale au relevant, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului (…) (Gabriel Oprea – nota sursei citate), respectiv (…) Maior George, Dâncu Vasile, Coldea Florian, Kovesi Laura Codruța, Onțanu Neculai, Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale”, se arată în ordonanța de clasare, publicată de sursa citată.

 

Ce susținea Kovesi

Procurorii rețin că întâlnirea a avut loc în seara alegerilor din 2009, însă Laura Codruța Kovesi a negat tot timpul acest aspect. Iată ce declara fosta șefă a DNA pe data de 17 ianuarie 2017: „Cred că o să fie singura dată când o să comentez ce fac eu în timpul liber, pentru că ceea ce se întâmplă în spațiul privat al oricărui demnitar trebuie să rămână acolo. Însă, vă spun că la evenimente private, organizate de persoane care au dosare penale, au avut dosare penale sau care sunt investigate de DNA, nu am participat”.