Suedia va interzice ca măsură de „securitate națională” noile echipamente ale grupurilor chineze Huawei și ZTE din noua sa rețea de telecomunicații 5G, iar cele deja instalate vor trebui eliminate până la 1 ianuarie 2025, au anunțat, marți, autoritățile.

Această interdicție este consecința unei noi legi adoptate la începutul anului și a evaluării autorităților militare și de informații menite să „asigure că utilizarea frecvențelor nu pune în pericol securitatea Suediei”, potrivit unui comunicat al Autorității suedeze de telecomunicații (PTS).

Patria companiei Ericsson, principalul concurent al Huawei, imită astfel decizia britanică luată în iulie de a interzice gigantul telecom  chinez, în timp ce mai multe țări europene îi închid treptat ușa rețelelor lor de telecomunicații sau se gândesc să o facă, în siajul sancțiunilor americane împotriva Chinei.

În Franța, furnizorul chinez Huawei nu va fi supus unei interdicții totale de pe piața 5G, dar operatorii care folosesc deja Huawei vor avea licențe de operare limitate la opt ani.

„Noile instalații în funcțiile centrale pentru utilizarea radio a benzilor de frecvență trebuie efectuate fără furnizorii Huawei sau ZTE”, scrie autoritatea suedeză într-un comunicat.

„Dacă infrastructura existentă în funcțiile centrale ar fi folosită pentru a furniza servicii în frecvențele în cauză, produsele Huawei și ZTE vor trebui eliminate până cel târziu la 1 ianuarie 2025”, adaugă autoritatea.

Dacă aceste funcții centrale ale rețelei sunt „dependente de personal sau funcții situate în străinătate, aceste dependențe trebuie eliminate și, dacă este necesar, înlocuite cu personal sau funcții din Suedia”, specifică în cele din urmă PTS, scrie France 24.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE