Evenimentul Zilei > International > Suedia îl acuză pe Putin pentru crime. Un dizident a fost pe punctul de a sfârși tragic
Suedia îl acuză pe Putin pentru crime. Un dizident a fost pe punctul de a sfârși tragic

Suedia îl acuză pe Putin pentru crime. Un dizident a fost pe punctul de a sfârși tragic

Agenția de informații a Suediei l-a considerat vinovat pe președintele Putin pentru tentativa de asasinare a unui dizident cecen în exil, într-un oraș suedez, potrivit unui raport.

Atac eșuat

Tumso Abdurakhmanov, în vârstă de 35 de ani, blogger proeminent și critic al regimului local din provincia sa natală din Rusia, a fost atacat în dormitorul său de un bărbat care mânuia un ciocan. El și-a dezarmat atacatorul și a înregistrat un videoclip în care atacatorul, Ruslan Mamaev, părea să spună că a fost „trimis” din Groznîi.

Mamaev a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor, iar o femeie complice neidentificată care l-a lăsat să intre în apartamentul dizidentului a primit o pedeapsă de 18 luni pentru ajutor și complice la agresiune. Cu toate acestea, o investigație a Sapo, serviciul de informații suedez, sugerează că atacul a făcut parte dintr-o campanie mai largă de intimidare violentă purtată de guvernul cecen împotriva dizidenților de peste mări, cu aprobarea tacită a Kremlinului.

În ultimii ani, o mulțime de foști oponenți ai lui Ramzan Kadyrov, în vârstă de 45 de ani, prim-ministrul al regiunii și un apropiat al lui Putin, au fost atacați sau uciși în Europa. Cel mai notoriu dintre aceste incidente a fost uciderea în 2019 a lui Zelimkhan Khangoshvili, în vârstă de 40 de ani, un fost comandant al forțelor rebele cecene, care se mutase la Berlin și a fost împușcat într-unul dintre parcurile centrale. Procurorii germani au acuzat un cetățean rus, fără nume, pentru comiterea „uciderii prin contract” la ordinul guvernului rus.

Un plan bine construit

SVT, postul public suedez, a declarat că suspiciuni similare au determinat serviciul de securitate al țării să investigheze atacul asupra lui Abdurakhmanov, care a avut loc la casa lui din Gavle, la aproximativ 258 de km de Stockholm, în februarie anul trecut. Se spune că agenția a ajuns la concluzia că bloggerul a fost victima unei capcane orchestrată de unul dintre acoliții regimului cecen.

O femeie cecenă care pretindea că locuiește în Franța l-a abordat pe Abdurakhmanov prin intermediul rețelelor de socializare, cei doi ajungând să fie într-o relație, potrivit raportului. În noaptea atacului, ea ar fi lăsat atacatorul să intre în casa lui Abdurakhmanov. „Am fost șocat”, a spus Abdurakhmanov pentru SVT. „A fost o adevărată trădare.”

Achmed Dudaev a declarat: „Nu avem nici timpul și nici înclinația să ne ocupăm de acest individ sau de alții ca el”. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus: „Nu avem de-a face cu aceste crime din țările europene”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: