Evenimentul Zilei > International > Statele Unite vor să construiască o bază militară americană în Ucraina, conform presei de la Moscova
Statele Unite vor să construiască o bază militară americană în Ucraina, conform presei de la Moscova

Statele Unite vor să construiască o bază militară americană în Ucraina, conform presei de la Moscova

Ziarul rus Izvestia susține, citând surse guvernamentale ruse, faptul că autoritățile ucrainene de la Kiev se află în discuții cu Statele Unite cu privire la posibilitatea construirii unei baze militare americane în Ucraina.

Conform Izvestia, informația a fost confirmată și de un membru al Radei Supreme (parlamentul ucrainean), membru al partidului președintelui ucrainean Petro Poroșenko, Ivan Vinnyk. Vinnyk a declarat că noua bază militară americană va proteja Ucraina de amenințările Moscovei.

Cu toate acestea, Izvestia afirmă că în ciuda sprijinului acordat de SUA, Washingtonul nu ar fi dat  Ucrainei promisiuni oficiale "deoarece acest pas va duce la agravarea relațiilor cu Moscova", iar o astfel de desfășurare a unei baze militare în regiune va face Ucraina să fie vulnerabilă la răspunsul Rusiei.

Kremlinul se îndoiește, de asemenea, că Statele Unite vor înființa o bază militară în Ucraina. Potrivit primului adjunct al Comitetului Consiliului Federației Internaționale pentru Afaceri, Vladimir Dzhabarov, un astfel de pas i-ar surprinde pe mulți americani, inclusiv pe politicienii actuali.

Anterior, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că țara sa "este amenințată de un război pe scară largă cu Rusia". Comandantul Poliției de Frontieră al Ucrainei a anunțat astăzi faptul că pe toată durata stării de urgență decretată de Președintele Poroșenko este interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei al cetățenilor ruși de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani.