Preliminariile Campionatului Mondial din Rusia se apropie de sfârșit, iar o mare parte din necunoscute sunt rezolvate.

Până în acest moment, 23 de locuri dintre cele 32 disponibile au fost ocupate, pe dinafară rămânând mari națiuni.

În Rusia nu vor ajunge țări care se află în relații încordate cu regimul de la Kremlin, trei dintre ele fiind SUA, Ucraina și Siria. Americanii au reprezentat o surpriză negativă și au ratat calificarea, miercuri dimineață, după ce au fost învinși, în deplasare, de Trinidad&Tobago (scor 1-2).

SUA bifaseră ultimele șapte ediții ale Campionatului Mondial de fotbal.

Sirienii au fost aproape de o mare surpriză

Din zona CONCACAF s-au calificat Mexic, Costa Rica și Panama, iar Honduras va disputa un meci de baraj cu Australia.

„Cangurii” au eliminat, tot după un meci de baraj, o revelație a preliminariilor din Asia. Este vorba despre Siria, pe care au învins-o, acasă, în prelungiri, scor 1-2, după ce în tur cele două formații terminaseră la egalitate (1-1). 

Măcinată de război civil, Siria ar fi putut să ajungă în Rusia, o țară care îi acordă credit în continuare lui Bashar al-Assad, și luptă contra rebelilor și fanaticilor ISIS.

În Europa mai luptă opt pe patru locuri Din Asia s-au calificat, direct, Japonia, Iran, Coreea de Sud și Arabia Saudită. Europa își cunoaște cele nouă formații, câștigătoare de grupe, care vor evolua la World Cup: Franța, Portugalia, Germania, Serbia, Polonia, Anglia, Spania, Belgia și Islanda. Alte opt țări vor da lupte grele, la cele patru meciuri de baraj: Suedia, Elveția, Irlanda de Nord, Irlanda, Danemarca, Italia, Grecia și Croația.

În Rusia nu va ajunge nici Ucraina, aflată în conflict deschis cu țara vecină, în problema Peninsulei Crimeea și a luptelor din estul țării. Elevii lui Andrei Șevcenko au făcut parte dintr-o grupă cu Islanda, Croația, Turcia, Finlanda și Kosovo, au pierdut meciul decisiv cu croații (0- 2) și au ratat chiar și barajul care ar mai fi dat speranțe.

Ucraineanul Andrei Șevcenko, selecționerul Ucrainei, a ratat prezența în Rusia

Messi și-a dus naționala la turneul final

Tensiune maximă a fost și în America de Sud. Argentina s-a calificat în ultimul moment, după ce a învins Ecuadorul, în deplasare (3- 1), grație unei triple a lui Lionel Messi. Din această zonă și-au mai asigurat prezența Brazilia, Uruguay și Columbia, iar Peru o să evolueze întrun play-off împotriva reprezentativei din Noua Zeelandă. Din Africa, ecuația calificării a fost rezolvată, deocamdată, de Egipt și Nigeria, iar șanse de calificare mai au Senegal, Tunisia, Maroc și Coasta de Fildeș.

România, în divizia C a Ligii Națiunilor

UEFA a anunțat, ieri, componența urnelor Ligii Națiunilor, competițe nou- înființată, care va lua starul în septembrie 2018. Întrecerea conține patru divizii: A, B, C și D, iar echipele au fost repartizate conform coeficientului. Din cauza coeficientului slab, selecționata noastră a fost inclusă în divizia C, a treia ca valoare în această competiție, iar aici se mai regăsesc Ungaria, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia și Lituania. Aici vor fi patru grupe, trei de câte patru și una de trei echipe. Câștigătoarele vor promova în Liga B, iar ultimele clasate vor retrograda în Liga D. Cele mai bune patru echipe din Liga C care nu au obținut calificarea la EURO 2020 vor intra într-un play-off, iar câștigătoarea va primi un loc la Campionatul European.