Evenimentul Zilei > International > Statele Unite își vor menține prezența MILITARĂ în SIRIA
Statele Unite își vor menține prezența MILITARĂ în SIRIA

Statele Unite își vor menține prezența MILITARĂ în SIRIA

Secretarul de stat Rex Tillerson a declarat, ieri, că America își va menține pe termen nelimitat prezența militară în Siria, pentru a lupta contra grupărilor teroriste, pentru a combate influența tot mai mare a Iranului și a se putea pune capăt regimului liderului sirian Bashar al-Assad.

Declarațiile lui Tillerson au fost cele mai clare de până acum făcute de un oficial al administrației Trump, referitoare la planurile SUA în Siria. Sunt surprinzătoare oarecum prin faptul că angajamentul este pe termen nelimitat, iar președintele Donald Trump a susținut în campanie că vrea să retragă SUA din războaiele din lumea musulmană, scrie Politco.

Tillerson, care a vorbit la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford din California, a declarat că administrația Trump nu va repeta eroarea fostului președintel Barack Obama, care a restras trupele din Irak, doar pentru a le trimite înapoi mai târziu, pentru a lupta contra rețeaua teroristă a ISIS.

„Nu puteam face aceeași greșeală pe care am făcut-o în 2011”, a spus Tillerson, în fața unei audiențe care o include pe fostul secretar de stat Condoleezza Rice și pe George Shultz, notând că Statul Islamic și alte grupări teroriste au provocat haos după retragerea SUA.

Tillerson a luat apărarea politicilor lui Trump în Orientul Mijlociu, susținând că administrația, încă „tânără”, a lovit puternic Statul Islamic, care a pierdut mare parte din teritoriul pe care îl controla în Siria și Irak.

Trump a dat undă verde operațiunilor agresive „pentru a ajunge la rezultate decisive rapid” și a dat comandanților militari mai multă libertate de mișcare contra ISIS, a explicat Tillerson. El a estimat că 3,2 milioane de sirieni și 4,5 milioane de irakieni au fost eliberați de „tirania” teroriștilor.

Tillerson a recunoscut că „în timp ce unii americani sunt sceptici în legătură cu implicarea în Siria, este vital ca SUA să rămână angajate acolo”, pentru a elibera complet teritorii neguvernabile”. care ar putea deveni „teritorii unde crește și se dezvoltă ISIS”

În Siria, prioritatea numărul unu a Americii rămâne anihilarea Statului Islamic și a altor grupări teroriste. El nu a spus că SUA va interveni în războiul civil din Siria, în care rebelii se luptă cu Assad, care a avut susținere din partea Rusiei și a Iranului.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News