Evenimentul Zilei > International > SUA și Rusia au căzut la pace până în 2030. Liniște în cer, haos și amenințări la sol
SUA și Rusia au căzut la pace până în 2030. Liniște în cer, haos și amenințări la sol

SUA și Rusia au căzut la pace până în 2030. Liniște în cer, haos și amenințări la sol

Rusia a acceptat extinderea cooperării spaţiale cu SUA până în anul 2030. Acordul între SUA şi Rusia privind cooperarea spaţială a fost încheiat în anul 1992.

Rusia și SUA au bătut palma pentru extinderea cooperării în spațiu. Guvernul rus a aprobat extinderea unui acord de cooperare spaţială cu SUA până în anul 2030, a anunţat sâmbătă serviciul de presă al acestuia.

Potrivit sursei citate, premierul Mihail Mişustin a avizat favorabil o propunere venită din partea SUA pentru extinderea cooperării privind explorarea şi folosirea spaţiului cosmic în scopuri paşnice.

Acordul Moscovei pentru continuarea cooperării spaţiale a fost dat în ciuda faptului că relaţiile sale cu Washingtonul au atins un minim în perioada post-Război Rece, după ce preşedintele american Joe Biden l-a calificat pe omologul său rus Vladimir Putin drept un ”ucigaş” care merită să fie lovit de sancţiuni pentru amestecul său în politica SUA, acuzaţii dezminţite de Kremlin.

Departamentul american al Comerţului a anunţat luna trecută înăsprirea unor sancţiuni ce privesc exporturile ruseşti, dar au fost parţial excluse unele categorii de bunuri pentru sectoarele aeronautic şi aerospaţial.

Rusia și SUA au bătut palma pentru extinderea cooperării în spațiu

Acordul între cele două state privind cooperarea spaţială a fost încheiat în anul 1992, fiind de atunci prelungit de patru ori.

Rusia anunţase deja la începutul lunii martie că activitatea la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va continua până în anul 2028. Decizia privind continuarea acestui vechi proiect a fost luată ”la cel mai înalt nivel”, a declarat compania spaţială rusă RKK Energia. Planurile americano-ruse anterioare aveau în vedere continuarea acestei activităţi până în anul 2024.

Joe Biden asigură Kievul de „sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei

Dacă în spațiu au căzut la pace, la ”sol” situația pare să fie din ce în ce mai tensionată. Preşedintele american Joe Biden a exprimat vineri ”sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, a comunicat Casa Albă.

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea”, a declarat Casa Albă.

Ucraina acuzase joi Rusia de concentrarea a mii de militari la frontiera care separă cele două ţări şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

În aceeaşi zi, Washingtonul a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de ”intimidare” la adresa Ucrainei, declarându-se ”preocupat de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”.

Moscova a răspuns vineri că nu doreşte conflict, dar a avertizat Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare şi a cerut Kievului să se abţină de la orice ”provocare”.

Sursa: Agerpres