Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia amenință NATO. Războiul ar însemna distrugerea acestei țări
Rusia amenință NATO. Războiul ar însemna distrugerea acestei țări

Rusia amenință NATO. Războiul ar însemna distrugerea acestei țări

Situția din estul Ucrainei evoluează spre o criză majoră, dacă nu spre o reizbucnire a luptelor. Pe lângă concentrarea mare de trupe rusești și ucrainene, amenințările cu folosirea forței devin din ce în ce mai explicite,

Rusia amenință NATO. Kremlinul amenință că va lua „măsuri suplimentare pentru a-și asigura propria securitate” în cazul în care va observa orice desfășurare a trupelor NATO în Ucraina, notează Reuters.

Avertismentul vine după ce Bruxelles-ul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile și imaginle care arată o concentrare semnificativă de forțe rusești de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.


Războiul petrolului  aruncă lumea în aer. Dezvăluirile teribile ale presei israeliene


Pe de altă parte, potrivit anunțului făcut de Pentagon, secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, a discutat joi cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, și „a condamnat escaladările recente ale acțiunilor agresive și provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”.

Rusia amenință NATO

Ca răspuns la aceste declarații, Ppurtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că situația din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale ucrainene și forțele separatiste susținute de Rusia se află față în față, este extrem de gravă.
„Din păcate, realitățile de-a lungul liniei de angajament sunt înspăimântătoare. Au loc provocări ale forțelor armate ucrainene au loc. Acestea nu sunt întâmplătoare ;i sunt foarte multe”.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky susține că mișcările trupelor ruse de peste graniță reprezintă „încordare a mușchilor” care ar putea duce la „provocări”. Zelensky afirmă că armata ucraineană este „pregătită” pentru orice situație…

În urmă cu o săptămână, în luptele din Donețk au fost uciși patru militari ucraineni. Kievul a dat vina imediat separatiștii susținuți de Rusia. Reprezentanții Republicii separatiste din Donetsk au susținut, însă, că nu a fost despre un schimb de focuri, și că cei patru militari inspectau un câmp minat.


China avertizează dur o țară vecină. Agresivitatea Beijingului a atins apogeul


Parlamentul Ucrainei a anunțat rapid o „escaladare” bruscă în est, iar conducerea militară a țării a pus forțele armate în alertă.
De cealaltă parte, trupele rusești au fost observate îndreptându-se în direcția Crimeei și a regiunii de frontieră cu Ucraina. Moscova a declarat că este vorba despre este vorba de transferul normal al unor în interiorul propriilor frontiere.

Cîteva zile mai târziu, miercuri, Comandamentul European al SUA (EUCOM) a emis o notificare privind un „nivel de amenințare” ridicat în Europa.

Între timp, bombardamentele intense la sol din Donetsk au continuat săptămâna aceasta, cu toate semnele care indică o escaladare a conflictului.

Ce urmărește Putin?

Joi, un diplomat UE a declaat Reuters, că Rusia încearcă să obțină o pârghie asupra noii administrație Biden.

„În parte, tactica obișnuită, de a intensifica și domoli intermitent conflictul pentru a crea instabilitate, pentru a arăta că Rusia este un jucător cheie. Nu putem exclude că președinția lui Biden face parte din calculul rus, că este timpul ca Moscova să-și umfle un pic de mușchii”.

Rusia susține, însă, nu este în interesul său să vadă un „conflict fierbinte” în Donbass. Cu toate astea, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov a lansat un o amenințare teribilă: „Președintele rus Putin a spus nu cu mult timp în urmă, iar această declarație este valabilă și astăzi, cei care ar încerca să înceapă un nou război în Donbass – vor distruge Ucraina”.

Kim Jong-un nu iartă pe nimeni. Ambasadorii străini, supuși unui regim de exterminare