Potrivit oficialului american SUA vor respecta dreptul internaţional în orice acţiune împotriva Iranului, contrar declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, care a spus că SUA ar putea răspunde prin lovirea a 52 de obiective iraniene, inclusiv situri culturale.

„Estimăm că sunt mari şanse ca Iranul să comită o greşeală şi să ia decizia de a ataca forţe ale noastre, militari ai noştri în Irak sau soldaţi în nord-estul Siriei. Iranul ar face o gravă greşeală dacă va ataca, dar noi ne pregătim ”, a spus Pompeo.

Ca răspuns la afirmaţiile lui Pompeo, generalul iranian Hossein Dehghan, consilier militar al ghidului suprem iranian a spus că riposta Iranului pentru uciderea lui Soleimani  „va fi cu siguranţă militară şi împotriva instalaţiilor militare” americane.

Solicitat să comenteze această declaraţie, Pompeo a răspuns că Washingtonul se pregăteşte pentru „mai multe feluri de răspuns”.

El a evocat desfăşurarea anunţată a 3000-3500 de militari americani suplimentari în regiune şi consolidarea „sistemelor de securitate cibernetice pentru a ne asigura că sunt cât mai bine pregătite”.

Întrebat despre rezoluţia prin care parlamentul de la Bagdad a cerut retragerea tuturor trupelor străine din Irak, susţinută de premierul irakian Adel Abdel Mahdi, Pompeo a amintit că acesta din urmă este prim-ministru demisionar, adăugând că acest premier se confruntă în plus cu „ameninţări imense” din partea liderilor iranieni.

Reamintim că SUA au în prezent desfăşuraţi în Irak circa 5.200 de militari, oficial pentru „a asista şi instrui” armata irakiană şi pentru a preveni reafirmarea grupării jihadiste Statul Islamic. Efectivele militare americane în întreg Orientul Mijlociu ajung la circa 60.000 de militari. Dar coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat, tot duminică, suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

Atât oficiali iranieni cât şi politicieni americani din cadrul opoziţiei democrate i-au atras preşedintelui Trump că atacarea unor situri poate fi considerată crimă de război.

„Vom acţiona în cadrul legii”, a răspuns Pompeo, dar a refuzat să ofere alte detalii despre posibilele ţinte ale unei eventuale operaţiuni militare americane împotriva Iranului.
Iranul a promis răzbunare „la momentul şi locul potrivit” după uciderea într-un raid cu dronă pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu.

El conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune, potrivit agerpres.ro

Te-ar putea interesa și: