Evenimentul Zilei > International > SUA reia execuțiile deținuților de culoare. Primul caz după o pauză de două decenii
SUA reia execuțiile deținuților de culoare. Primul caz după o pauză de două decenii

SUA reia execuțiile deținuților de culoare. Primul caz după o pauză de două decenii

Un deținut din culoare a fost executat joi în SUA, fiindu-i administrată înjecția letală, în cea de-a șaptea execuție federală din ultimele luni, la aproape două decenii distanță de la ultimele execuții de acest fel din Statele Unite.

Avocații acestuia au susținut că părtinirea rasistă a influențat sentința, potrivit Deutsche Welle.

Guvernul SUA l-a executat pe Christopher Vialva, primul deținut de culoare ucis în urma reluării execuțiilor federale în luna iulie de către  administrația Trump, după o pauză de 17 ani.

Vialva, în vârstă de 40 de ani, a fost declarat mort la 18:42, ora locală, joi, în închisoarea federală din Terre Haute, Indiana, după ce marțea trecută a avut loc execuția unui alt deținut,

Execuția de joi a avut loc în timp ce SUA se luptă cu disparitățile rasiale în sistemul său de justiție penală, oamenii ieșind pe străzi pentru a protesta împotriva brutalității poliției și a rasismului. Dintre cele 56 de persoane aflate pe lista persoanelor care ar urma să fie executate, 24, sau aproape jumătate, sunt de culoare.

La procesul lui Vialva din 2000, un juriu format din 11 albi și unul de culoare i-au găsit pe el alături de un complice vinovați de furt dintr-un autovehicul și crimă. Juriul i-a condamnat pe amândoi la moarte.

Execuția compliceului nu a fost încă efectuată.

Procurorii au spus că Vialva, pe atunci în vârstă de 19 ani, însoțit de alți afiliați ai bandei, a organizat spargerea unui autoturism în Killeen Texas, ucigându-i pe Stacie și Todd Bagley în portbagajul mașinii, împușcându-i și apoi dând foc autovehiculului.

Vialva, într-o înregistrare video prezentată joi de avocații săi, a recunoscut că a comis o „greșeală gravă” în uciderea cuplului care la acea vreme se întorceau spre casă de la slujba de duminică.

Tendința predominantă?

Centrul de informare a pedepsei cu moartea (DPIC) din Washington, într-un raport la începutul acestei luni, a evidențiat că prejudecățile rasiste persistă în sistemul de pedeapsă capitală din SUA.

Sub Trump, a transmis DPIC, Departamentul de Justiție Federală a executat de două ori mai mulți bărbați în acest an decât toți predecesorii săi, începând cu 1963.

Moartea lui Vialva a marcat cele mai multe execuții într-un singur an de către guvernul SUA din 1927, anul care deține recordul execuțiilor după cum reiese din baza de date a DPIC.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: