Evenimentul Zilei > International > SUA, MIȘCARE de ultim moment în CRIZA din VENEZUELA. Putin o să fie ENERVAT la CULME. Breaking news
SUA, MIȘCARE de ultim moment în CRIZA din VENEZUELA. Putin o să fie ENERVAT la CULME. Breaking news

SUA, MIȘCARE de ultim moment în CRIZA din VENEZUELA. Putin o să fie ENERVAT la CULME. Breaking news

Vineri seară, Mike Pompeo, șeful diplomaţiei americane, a desemnat un emisar, Elliott Abrams, pentru a contribui la „restaurarea democraţiei” în Venezuela, unde Statele Unite l-au recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar în locul lui Nicolas Maduro, transmite AFP.

Acest fost diplomat, care a servit în special sub preşedinţii republicani Ronald Reagan şi George W. Bush, a afirmat în faţa presei că actuala criză din Venezuela este „profundă, complexă şi periculoasă”, informează Agerpres.

Noul emisar va fi prezent chiar sâmbătă în Consiliul de Securitate al ONU unde Mike Pompeo „intenţionează să lanseze celorlalte ţări un apel la susţinerea tranziţiei democratice în Venezuela”.

„Elliott va avea responsabilitatea a tot ce este legat de eforturile noastre pentru restabilirea democraţiei în Venezuela”, a insistat secretarul de stat american, subliniind că este vorba despre „o provocare globală”.

El a apreciat că autoproclamarea preşedintelui Adunării Naţionale de la Caracas, Juan Guaido, ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei este „numai prima etapă din drumul venezuelenilor spre libertate”.

Printre măsurile americane pentru susţinerea acestui opozant al liderului socialist Nicolas Maduro, Mike Pompeo a promis „anunţuri” în cursul zilei de vineri cu privire la „bunurile” venezuelenilor în străinătate şi modalitatea de a-i furniza lui Juan Guaido ”resursele de care are nevoie pentru progrese în instalarea guvernului în Venezuela”. Şeful diplomaţiei de la Washington nu a oferit alte detalii.

Elliott Abrams a fost pe punctul de a deveni numărul doi în Departamentul de Stat al SUA la începutul mandatului lui Donald Trump, dar preşedintele s-a opus din cauza criticilor pe care i le-a adus diplomatul în timpul campaniei electorale.