Secretarul de stat adjunct al SUA, Antony Blinken, spune că amenințarea de la Phenian a devenit tot mai acută cu fiecare zi. Țara a desfășurat deja 24 de teste ale rachetelor, în 2016. 

Oficialul american consideră că trebuie să se facă presiuni asupra lui Kim Jong-un pentru dezarmare. Kim a declarat anterior că țara sa este aproape de lansarea unui test pentru o rachetă balistică interncontinentală (ICBM) care ar putea lovi, cândva, SUA.

Coreea de Nord a demonstrat „o îmbunătățire calitativă” a capacităților sale nucleare, ceea ce arată nevoia de a aduce iar Phenianul la negocieri privind dezarmarea, susțin liderii americani, conform Daily Mail. 

Într-o conferință de presă comună cu omologul său japonez și cu cel sud-coreean, secretarul de Stat adjunct american, Antony Blinken, a spus că amenințarea din partea statului discret și secretos este din ce în ce mai acută.

Coreea de Nord a testat 24 de rachete și a avut două teste nucleare, anul trecut, și a învățat de pe urma tuturor, a explicat el. Chiar și un așa-zis eșec este un progres, în fapt, pentru că ulterior se aplică ce s-a învățat de pe urma greșeilor și tehnologia avansează până la următorul test. „După părerea noastră, există îmbunătățiri calitative la capacitățile lor, în ultimul an, ca urmare a unui nivel fără precedent al activității”, a spus Blinken.

„Cu fiecare zi care trece, amenințarea este tot mai mare”, a mai spus Blinken și s-a referit la comentariile lui Kim Jong-un, de duminică, în care spunea că țara sa este aproape de lansarea unui test a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), de genul uneia care ar putea lovi SUA, la un moment dat.

În opinia oficialului american, este vital pentru SUA, Japonia, Coreea de Sud și alte țări să întărească cooperarea de apărare în fața amenințărilor. De asemenea, este important să se facă presiuni în mod comprehensiv și susținut asupra Coreei de Nord, pentru a opri aceste programe, pentru a reveni la masa negocierilor și pentru a se angaja, cu bună credință, în denuclearizare, a spus Blinken, referindu-se la sancțiuni internaționale.

Președintele-ales Donald Trump a răspuns, luni, comentariilor făcute de Kim, despre un test ICBM, declarând, într-un mesaj pe TWitter „Acest lucru nu se va întâmpla!”.

Experții spun, însă, că prevenirea unui astfel de test este mult mai ușor de spus, decât de făcut, iar Trump nu a dat niciun detaliu, indiciu despre ce pași ar putea fi luați pentru a descrește sau încetini programele de înarmare ale Phenianului, după ce preia postul de președinte, în 20 ianuarie. 

Alți foști oficiali și experți americani au spus că SUA au, în principal, două opțiuni când este vorba despre încercarea de a reduce programele nucleare și de dotare cu rachete – negocierile sau acțiune militară.