Evenimentul Zilei > EVZ Special > SUA: Căscați ochii cand faceți afaceri cu Partidul Comunist Chinez
SUA: Căscați ochii cand faceți afaceri cu Partidul Comunist Chinez

SUA: Căscați ochii cand faceți afaceri cu Partidul Comunist Chinez

Șeful diplomației de la Washington a atras din nou atenția asupra riscurilor care le comportă semnarea unor acorduri comerciale cu China.

Declarațiile secretarului american de Stat Mike Pompeo continua linia dură adoptată de administrația Trump împotriva Chinei, relațiile dintre cele două superputeri fiind la tensiuni maxime din cauza mai multor dosare spinoase.

Deloc surprinzător, aflat în vizită la  Dubrovnik, în Croaţia, șeful diplomației americane a lansat un nou avertisment către toate țările care fac afaceri cu China.

Toate țările, inclusiv Croația, ar trebui să deschidă ochii larg atunci când se angajează în afaceri cu Partidul Comunist Chinez, a spus Pompeo.

Secretarul de stat al SUA a vorbit despre asta vineri, la Dubrovnik, și a adăugat că este sigur că cetățenii Croației nu vor ca datele lor să ajungă în mâinile aparatului de securitate al statului chinez.

În interviul acordat pentru postul N1 din Zagreb, Pompeo a afirmat că se aștepta ca Croația să ia o decizie bună pentru a proteja datele cetățenilor ei.

„Fiecare croat vrea ca datele sale dintr-un anumit sistem să fie sigure. Sunt convins de ceea ce nu vor: ca datele lor să nu ajungă într-un sistem aflat în mâinile aparatului de securitate național al Partidului Comunist Chinez. Când utilizați sistemul Huawei sau un alt sistem chinezesc, aveți de-a face cu statul chinez, și acesta nu este niciodată un lucru bun pentru intimitatea și protecția cetăţenilor din orice stat”, a subliniat Pompeo. Mike Pompeo a spus că speră că Statele Unite și Croația vor continua să-şi extindă cooperarea economică.

„Vom continua să investim și să ne consolidăm relațiile. Se vor întâmpla lucruri bune între poporul american și cel croat”, a anunțat el.

La comentariul reporterului de la N1 că pare să existe o prăpastie în această cooperare, deoarece companiile chineze, nu cele americane, construiesc podul Peljesac (din Croaţia), chiar dacă este o investiție în valoare de sute de milioane de dolari, Pompeo a răspuns că a fost o „decizie suverană” luată de Croația.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE