Evenimentul Zilei > Actualitate > SUA avertizează că Iranul este pe punctul de a avea Bomba Nucleară!
SUA avertizează că Iranul este pe punctul de a avea Bomba Nucleară!

SUA avertizează că Iranul este pe punctul de a avea Bomba Nucleară!

SUA avertizează că Iranul este pe punctul de a avea Bomba Nucleară. Un interviu cu secretarul de stat Anthony Blinken a pus din nou pe masă opțiunea nucleară a republicii islamice.

SUA avertizează că Iranul este pe punctul de a avea Bomba Nucleară.

Iranul ar putea fi la doar câteva săptămâni distanță de construirea unei arme nucleare, a avertizat secretarul de stat american Antony Blinken.  Antony Blinken a emis un avertisment puternic în primul său interviu televizat de când și-a asumat atribuțiile din cadrul Administrației Biden. Într-un interviu cu Andrea Mitchell de la NBC News, Blinken a declarat că Iranul ar putea deveni o putere nucleară în câteva luni. „Este o problemă care ar putea deveni mai acută, deoarece dacă Iranul continuă să încalce unele dintre restricțiile impuse prin acord, acest lucru ar putea deveni o realitate în câteva săptămâni.”, a spus acesta.

Secretarul de stat a adăugat: „În acest moment, (deținerea) materialul nuclear este un aspect. A avea o armă pe care să o detoneze și să o folosească este cu totul altceva. Și deci există o abordare care va fi probabil diferită. Dar linia de demarcație este dată de faptul că (Iranul) se apropie de punctul în care va fi o putere nucleară, sau va rămâne doar o țară care folosește energia nucleară.” Cu toate acestea, el a subliniat că își emite opinia pe baza faptelor cunoscute de către tot publicul, sugerând că nu există alte informații.

SUA avertizează că Iranul este pe punctul de a avea Bomba Nucleară

Tensiunile dintre cele două națiuni au crescut în 2018, când fostul președinte american Donald Trump a renunțat unilateral la acordul nuclear din 2015 și a impus sancțiuni Iranului. Conform termenilor acordului, cunoscut sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPA), Republica Islamică Iran a fost de acord să-și reducă programul nuclear în schimbul relaxării sancțiunilor economice. Ca răspuns la retragerea lui Donald Trump din acord, Teheran a început treptat să încalce condițiile acordului, până la punctul în care a refuza să respecte oricare dintre protocoalele sale după asasinarea generalului-maior Qasem Soleimani în ianuarie 2020.

Președintele Biden a promis să se revină la prevederile tratatului dacă Iranul încetează să încalce condițiile sale.

Avertismentul lui Antony Blinken vine după ce Iranul a lansat cu succes prima rachetă spațială alimentată de un motor cu combustibil solid. Racheta, un Zolijanah SLV, poate atinge o înălțime de 310 mile și poate transporta o sarcină utilă de 220 de kilograme , potrivit știrilor difuzate de presa internațională.

Ahmad Hosseini, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Iran, a confirmat că racheta este capabilă să lanseze un singur satelit de 220 kg sau până la 10 altele mai mici. El a adăugat că testul a ajutat Iranul să-și testeze „cel mai puternic” motor de rachetă până în prezent și că racheta poate fi lansată folosind o platformă de lansare mobilă.

Lansatorul spațial cu combustibil solid a ridicat îngrijorări cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a angajamentului Iranului de a limita raza rachetelor sale balistice la mai puțin de 2.000 km, potrivit analistului de control al armelor Fabian Hinz.