Două zboruri de test au fost efectuate de două ori în luna martie, la Tonopah Test Range, în Nevada, potrivit unui comunicat al Sandia Labs.

Bomba simulată a fost eliberată în timpul unui test la o altitudine de aproximativ 1000 de metri și la o viteză apropiată de cea a sunetului.

Un alt test, la o altitudine mai mare, de aproximativ 25.000 de metri, a avut loc.

În cadrul ambelor teste, bomba și-a atins ținta așa cum a fost prevăzut, a precizat Steven Samuels, directorul echipei sistemului B61-12 al Sandia Labs.

Programul B61-12 va înlocui variantele bombelor nucleare gravitaționale B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110, cu un nou concept de ogive.

Ogiva bombei B61-12 este dezvoltată și produsă de National Nuclear Security Administration (NNSA), o agenție semi-independentă din cadrul ministerului american al Energiei, în timp ce Pentagonul dezvoltă noi seturi de kituri pentru proiectare.

O estimare a NNSA plasează costul probabil al acestui program în cadrul unei sume cuprinse între 8 și 9 miliarde de dolari.

Varianta ameliorată va fi certificată pentru avioanele americane F-15, F-16 și B-2, dar și pentru avioanele țărilor membre ale NATO.

În ce privește avionul de ultimă generație F-35, el va trebui să treacă certificarea pentru noua bombă B61-12 în cursul viitorului deceniu.

B61-12 a trecut recenzia finală de proiectare în octombrie 2018.

Comunicatul  NNSA indică faptul că prima unitate de producție ar trebui finalizată în cursul anului fiscal 2022, în condițiile în care, potrivit unor declarații anterioare, această țintă era stabilită în martie 2020.

Sursa întârzierii este probabil o problemă cu piesă standard, care nu a respectat normele NNSA privind piesele componente ale armei, descoperită în vara trecută, care a cauzat întârzieri și sute de milioane de dolari pentru înlocuirea ei.

„Succesul acestor teste este o etapă importantă pe calea către producția completă  și capacitatea operațională inițială pentru B61-12 pe avioanele F-15E în anii următori”, a declarant generalul de brigadă Ty Neuman, principalul administrator adjunct al NNSA pentru aplicații militare.

„Odată livrată, această capacitate va ajuta la disuasiunea țării noastre și la consolidarea parteneriatelor noastre cu NATO”, a adăugat el.