Potrivit ziarului britanic Telegraph, Casa Albă investighează în prezent în ce măsură informațiile obținute de avioanele de spionaj ale SUA  și de rețelele de informații care activează în Marea Britanie ar putea fi compromise de prezența companiei chineze Huawei în Marea Britanie.

Ziariștii britanici  au vorbit cu mai mulți oficiali din SUA și Marea Britanie care, sub rezerva anonimatului, au mărturisit că Administrația Trump reevaluează  „relația specială” cu aliatul istoric.

Cea mai importantă preocupare a americanilor este legată de avioanele de recunoaștere de ultimă generație care își au baza în Marea Britanie. E vorba, în special, de avioanele spion RC-135, capabile să acopere informații vaste de pe câmpul de luptă. Se consideră că sofisticatele aeronave sunt deosebit de vulnerabile ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a permite companiei chineze Huawei să participe la construirea rețelei 5G a Marii Britanii.

Un fost oficial al  Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe (CSN) le-a spus jurnaliștilor britanici că „probabil” unele dintre bazele americane vor fi retrase din Marea Britanie.

Nu e vorba de o încercare de a șantaja Londra, spun americanii. „Această revizuire nu este o pedeapsă. Casa Albă spune: Bine, dacă (britanicii) merg pe această cale și se pun în pericol, atunci noi trebuie să ne protejăm. ”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE