Evenimentul Zilei > Social > Studiu: o singură doză de vaccin e suficientă pentru cei vindecați de COVID-19
Studiu: o singură doză de vaccin e suficientă pentru cei vindecați de COVID-19

Studiu: o singură doză de vaccin e suficientă pentru cei vindecați de COVID-19

Rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în Israel au arătat că o singură doză de vaccin anti-COVID-19 este eficientă la persoanele care s-au vindecat de coronavirus.

Studiu: o doză de vaccin este suficientă pentru cei care au trecut prin infecția COVID-19! Rezultatele preliminare ale unui studiu al Universităţii israeliene Bar-Ilan şi ale Centrului Medical Ziv au arătat că o singură doză de vaccin anti-COVID-19 este eficientă la persoanele care au depăşit infecţia, relatează duminică EFE.

Studiu: persoanele care au trecut prin boală au un răspuns imun major

Studiul relevă un răspuns imun major la aceste persoane, relatează Agerpres. Acesta este același indiferent de perioada când s-a contractat coronavirusul, sau de nivelul de anticorpi dezvoltaţi. Studiul a fost publicat de Eurosurveillance, revista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Studiul a fost realizat în rândul a 514 de lucrători sanitari, dintre care 17 au contractat boala într-un interval de 1-10 luni după primirea dozei de vaccin. Este nevoie de mai mulți voluntari care să participe la studiu pentru a se ajunge la concluzii definitive.

„Această descoperire poate ajuta ţările să ia decizii în funcţie de politica de vaccinare şi a vedea dacă persoanele în prealabil infectate trebuie vaccinate prioritar şi, în acest caz, cu câte doze de vaccin”, a declarat Michael Edelstein, profesor la Universitatea Bar-Ilan, într-un comunicat.

O altă concluzie interesantă a studiului se referă la gradul de eficacitate. Ea a fost aceeaşi între diferitele grupuri etnice, deşi „se ştie că virusul afectează unele grupuri mai mult decât altele”. Cercetătorii vor continua în acest studiu cu a doua doză. Scopul este cel de a înţelege mai bine care este perioada protecţie oferită de vaccinul anti-COVID-19 în rândul diferitelor grupuri de persoane”, au informat cele două universităţi.

Franța, prima țară care recomandă o singură doză de vaccin pentru cei vindecați

Vineri, Autoritatea Sanitară din Franța a anunțat oficial că recomandă o singură doză de vaccin în cazul celor care au trecut prin boală. Este prima țară care a lansat această recomandare explicită, relatează France24.

Toate cele 3 vaccinuri aprobate până acum, Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, se administrează în două doze. Motivul este faptul că studiile clinice au relevat o eficiență mult mai mare la nivelul imunității în fața infecției COVID-19.