Studiu, realizat de organizaţia nonprofit Working Families şi Bright Horizons din Marea Britanie, o companie din domeniul educaţiei timpurii, a ajuns la concluzia că mulţi părinţi muncesc peste programul normal de lucru din cauza volumului mare de sarcini, notează Press Association și Agerpres.

Potrivit acestuia, aproape doi din cinci părinţi muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână și nu ajung acasă la timp pentru a le spune „noapte bună” copiilor. Ei nu au timp să-și ajute odraselele cu temele pentru acasă, iar unul din patru părinți consideră că munca este cauza neînţelegerilor cu partenerul de viață.

Pe lângă aceasta, există și o legătură directă între orele petrecute la muncă peste program și obiceiurile alimentare nesănătoase, dar și cu lipsa de timp pentru exerciţii fizice.

Concluzia unui sondaj a care au participat peste 2.700 de părinţi care au loc de muncă este că doi din cinci angajaţi care ar trebui să muncească 35 sau 36 de ore pe săptămână petrec mai mult timp la serviciu. Dintre părinții care au un program de 25 de ore, doar o treime munceşte suplimentar.

Concluziile studiului descriu o situaţie „îngrijorătoare” pentru părinţii cu joburi, care admit că „trag de timp” în carieră, refuză o nouă slujbă sau promovare pentru a putea echilibra viaţa profesională cu cea de familie.

„Pentru mame şi taţi, faptul de a deveni părinte pare să fie o decizie proastă pentru carieră deoarece standardul pentru cei care vor să aibă succes a rămas venitul devreme la serviciu, munca suplimentară şi răspunsul la emailuri în afara orelor de program, iar părinţii au mai puţin timp la dispoziţie, ceea ce îi dezavantajază”, explică Sarah Jackson, directoarea organizaţiei Working Families.

„Părinţii răspund la presiunile puse asupra lor înfrânându-şi în mod deliberat carierele. Cu peste 11 milioane de părinţi în câmpul muncii în Marea Britanie, economia noastră nu îşi mai permite această „penalizare parentală” (…)''Avem nevoie de o abordare mai largă, cu adevărat flexibilă a muncii. Avem nevoie de slujbe croite pe nevoile umane, care să le permită părinţilor să-şi îndeplinească potenţialul de pe piaţa muncii şi să le dea familiilor timpul de care au nevoie pentru a putea prospera”, continuă aceasta.

„Cultura britanică a muncii peste program pune o presiune serioasă pe viaţa de familie”, arată James Tugendhat, din cadrul organizaţiei Bright Horizons.

„Mulţi părinţi lucrează inacceptabil de multe ore pentru a-şi câştiga existenţa după care ajung acasă stresaţi şi epuizaţi”, completează acesta.