Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă la nivel național prin care studenții își arată aprecierea față de profesorii care s-au remarcat prin metodelor lor de predare și învățare adaptate la nevoile și interesele studentului din ziua de azi.

Primul eveniment de acest fel a avut loc în 2001, însă nici în acest moment nu toate universitățile sunt implicate.

Studenții susțin că aleg dintre profesorii universitari acele cadre didactice care s-au adaptat la provocările implementării unui învățământ centrat pe student și care, prin relația pe care au construit-o cu studenții, au reușit să devină modele pentru generații intregi de tineri și să îo inspire în traseul profesional pe care aceștia au ales să și-l construiască.

Cadrele didactice alese primesc tilul de ,,Profesori Bologna”, singura distincție din sistemul de învățământ superior care răsplătește calitatea de bun pedagog a profesorilor, în contextul în care majoritatea premiilor și distincțiilor pe care aceștia le primesc ăn general sunt bazate doar pe activitatea profesională și de cercetare.

 Studenții au putut nominaliza profesorii preferați până în data de 1 aprilie. Dintr-un total de aproape 700 de nominalizări, 87 de profesori din cele mai importante universități din România au primit acest premiu din partea studenților.

În acest an gala este organizată de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică Timișoara.

„Suntem bucuroși că, în ciuda tuturor problemelor sistemului educațional românesc, avem câteva modele autentice care și-au lăsat amprenta asupra fiecărui student care le-a trecut pragul. Laureații din acest an, precum și cei deja premiați au reușit să influențeze amfiteatre pline de studenți și să readucă speranța unui sistem educațional care ține cont în primul rând de nevoile studentului. Îi felicităm pe acei profesori pentru care mergem la cursuri din plăcere și nu pentru prezență, le mulțumim pentru sprijinul acordat și sperăm că împreună, învățământul centrat pe student va fi o realitate în fiecare universitate din țară", a comentat Cristi Popescu, președinte ANOSR.