Când s-a simţit rău, Marian Aniţei a sunat-o întâi pe verişoara sa, Gabriela Arnăutu, studentă în anul al III-lea, la Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, conform ziaruldeiasi.ro

Băiatul acuza stare de greaţă continuă, voma des, avea dureri abdominale în partea dreapta jos a abdomenului, şi diaree acută. Vara sa a sunat la numărul de urgenţe în jurul orei 10:30, dar nu era nicio maşină disponibilă pentru intervenţie. „Iniţial, la ora 10.30 dimineaţă am sunat la 112, că nu mai putea să se ridice din pat. Am sunat la ambulanţă, m-a amânat o jumătate de oră, apoi încă o jumătate de oră… Nici până la ora 13 la amiază nu s-a prezentat la noi. La 13.30 m-au sunat să mă întrebe dacă mai este nevoie de maşină, iar atunci noi eram deja la Boli Infecţioase“, a spus Gabriela Arnăutu.

Cei doi au luat un taxi şi au ajuns la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, dar de acolo au fost trimişi către Spitalul de Boli Infecţioase. „La Urgenţe, domnul doctor de acolo nici măcar nu a aşezat pacientul pe un scaun. A stat în picioare, faţă în faţă, l-a întrebat dacă a vomitat şi dacă a avut diaree, Marian a răspuns că da, şi domnul doctor ne-a trimis la Infecţioase, că, a zis, «nu e problema noastră». Am insistat să îi spun că are dureri în partea dreaptă, că îl poate palpa să vadă dacă este cumva vorba de o apendicită“, a spus tânăra.

La Boli Infecţioase, doctorul de gardă i-a prescris Furazolidon şi Smecta. „I-a dat Smecta când Marian avea apendicită, care a şi pocnit până la urmă şi a dat în peritonită. Normal că am refuzat internarea: de ce să stăm la Boli Infecţioase să luăm Furazolidon şi Smecta, când avea nevoie de un consult de apendicită, să vedem în ce stare e apendicele? Medicul mi-a spus, dacă tot mergem acasă, să îi fac orez fiert, ca să îi treacă burta“, a spus studenta.

Tinerii s-au întors la cămin, dar după o oră, degetele lui de la mâini au început să i se învineţească.  În jurul orei 15.30, ambulanţa SMURD l-a preluat pe pacient şi l-a transportat din nou la Urgenţe. „Acolo a stat vai de capul lui până la ora 19:00, pe un scaun amărât la urgenţe, până când i-au făcut toate investigaţiile. Abia la şapte s-a întâmplat asta: era mort de oboseală, i se învineţiseră degetele, iar abia la ora 22:00 a fost operat, iar medicul ne-a spus că avea peritonită locală. S-a rezolvat, sperăm acum să fie o recuperare OK“, a declarat Gabriela Arnăutu.