Veste bună vine după ce după cinci luni restaurantele și hotelurile au avut ușile încuiate. Idilicul orășel s-a redeschis de joia trecută pentru vizitatorii care au un test negativ COVID, deși aproape întreaga țară se află în mijlocul unei carantine impuse pentru a controla cel de-al treilea val pandemic, unul foarte agresiv.

Cum trebuie să procedeze turiștii

Cei care vor să viziteze localitatea Augustusburg (Germania), din landul Saxonia, trebuie să se înregistreze pe un site oficial, unde vor primi un cod QR. Apoi, trebuie să facă un test antigen. Dacă rezultatul este negativ, turiștii își pot folosi codul alocat pentru a intra în restaurante, hoteluri, magazine și muzee. Cu toate că restul țării este în lockdown.

Aici există și un castel din secolul 16 care poate fi vizitat. Proiectul, unul pilot, este limitat la 360 de vizitatori pe zi, spune primarului Dirk Neubauer. Iar primele rezultate sunt încurajatoare. „Avem exact numărul potrivit de vizitatori, nu suntem copleșiți”, a explicat Neubauer pentru Freie Presse. „Oamenii sunt dornici să se testeze, se tratează cu respect unul pe celălalt”, a adăugat edilul.

Programul-pilot – „O bucată de normalitate” este susținut de Universitatea din Mainz și este pus la punct până la ultimul detaliu. Un centru special pentru testare a fost amenajat, iar testele antigen sunt gratuite și doritorii se pot programa online. Oficialii landului își pun mari speranțe în reușita proiectului. „Acum este singurul moment în care putem să facem asta”, a explicat ministrul pentru Afaceri Economice din Saxonia, Martin Dulig.

„Cifrele (infectărilor) continuă să crească, ceea ce înseamnă că deja luăm o decizie curajoasă”, a admis el. Testul cu rezultat negativ nu înseamnă că oamenii pot să renunțe în orice situație la regulile de bază; distanțarea fizică sau purtarea măștii sunt respectate în unele cazuri. Doar cinci oameni din două gospodării diferite pot sta la o masă, iar angajații barurilor și restaurantelor sunt testați în fiecare zi. „Proiectul este foarte bun, e bine să avem în cele din urmă posibilitatea de merge în restaurante sau în unele magazine”, spune, pentru Euronews, un turist, Gens Bauer, informează Libertatea.