Evenimentul Zilei > Social > Știți cu cât decontează Ministerul Sănătății o operație pe cord deschis? Suma este incredibilă
Știți cu cât decontează Ministerul Sănătății o operație pe cord deschis? Suma este incredibilă

Știți cu cât decontează Ministerul Sănătății o operație pe cord deschis? Suma este incredibilă

Horațiu Moldovan a dezvăluit sumele pe care le decontează Ministerul Sănătății spitalelor pentru fiecare operație pe cord deschis sau pentru operațiile oncologice. Comparativ cu restul Europei, chiar și cu Bulgaria și Republica Moldova, prețurile sunt uluitoare.

Ministerul Sănătăţii vrea să tripleze tarifele de rambursare ale operațiilor cardiovasculare și oncologice, a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

În prezent, pentru o operație pe cord deschis în România se decontează 3.000 de euro; în Republica Moldova, care nu face parte din Uniunea Europeană, 8.000 de euro, iar în Bulgaria costul operației acoperit de stat este de 9.000 de euro.

„Promovăm un program național care să acopere operațiile majore în chirurgia oncologică, care să acopere operațiile majore și procedurile intervenționale în domeniul patologiei cardiovasculare. Ne dorim de asemeni să creștem tarifele în acest domeniu, să le aducem la un nivel real. Este un fapt deja de notorietate că acoperim din punct de vedere financiar foarte slab aceste proceduri și subfinanțarea cronică reprezintă evident una din cauzele pentru care rezultatele nu sunt cele care ar trebui să fie. De exemplul, în domeniul bolilor cardiovasculare, în domeniul operațiilor pe cord deschis, în momentul de față rambursarea este de trei ori mai mică decât am calculat noi că ar trebui să fie. Este cea mai mică din Uniunea Europeană, este cea mai mică din regiunea în care trăim.”

Horaţiu Moldovan a mai spus că Ministerul Sănătății are în vedere și promovarea unor normative care să crească fondurile alocate prin noul contract-cadru al CNAS, începând cu luna aprilie.