Evenimentul Zilei > Justitie > STENOGRAME. DECLARAȚIILE lui Sorin Frunzăverde, CONTRAZISE de interceptările DNA
STENOGRAME. DECLARAȚIILE lui Sorin Frunzăverde, CONTRAZISE de interceptările DNA

STENOGRAME. DECLARAȚIILE lui Sorin Frunzăverde, CONTRAZISE de interceptările DNA

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a susținut că a făcut campanie în mod legal în timpul alegerilor prezidențiale, declarațiile sale fiind contrazise de interceptările din dosarul DNA. În prezent, Frunzăverde este cercetat sub control judiciar.

În rechizitoriul prin care Frunzăverde şi vicepreşedintele CJ Ionesie Ghiorghioni au fost trimişi în judecată, se arată că preşedintele CJ a admis că i-a solicitat celui din urmă să se implice în campania pentru alegerea preşedintelui României, prin discuţii cu primarii localităţilor din judeţ, însă el susţine că a făcut acest lucru în limitele legale, necondiţionând în vreun fel repartizarea bugetelor viitoare de rezultatul votului obţinut pe plan local.

„Ca un argument în acest sens, inculpatul a precizat că, oricum, începând cu anul 2015, repartizările bugetelor primăriilor s-au făcut în mod direct, de Guvern, fondurile netrecând pe la consiliile judeţene'', se arată în documentul citat.

Apărarea lui Sorin Frunzăverde este contrazisă însă de interceptările discuţiilor cu Ionesie Ghiorghioni căruia îi cere să îi determine pe primari să se implice în campanie în mod favorabil candidatului PNL, condiţionând alocările bugetare de rezultatul votului.

STENOGRAME

Astfel, la data de 12 noiembrie 2014, Sorin Frunzăverde şi Ionesie Ghiorghioni, aflaţi într-un mediu ambiental împreună cu Laurenţiu Cioban, secretarul judeţului, poartă următoarea conversaţie:

Frunzăverde: Vă împărţiţi primarii care au plecat de la noi. Aici intră şi foştii primari PDL şi PNL, care au candidat sub PSD. Da? Şi mâine şi poimâine nu vă văd la Consiliu Judeţean, mă ocup eu de deşeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărţiţi de comun acord. Da? ..(n.n.- nu se înţelege)…la Sasca, acolo îl trimit pe Secăşan, da, că acolo are…. (n.n.- nu se înţelege)…Deci ideea este următoarea: … (n.n.- nu se înţelege)… suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuţiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru … (n.n.- nu se înţelege)…: vin din partea domnului preşedinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ţine cont la împărţirea banilor în 2015, … (n.n.- nu se înţelege)… Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da?
(…)

Frunzăverde: Da. Mâine şi poimâine eşti pe teren şi te întâlneşti cu fiecare secretar, afară de cei de la primăriile PNL. Deci, acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare… Da? Între patru ochi! Pe Dorin (?) să-l scoţi din birou, da? Ce probleme sunt… hai… (n.n.- nu se înţelege)… ce probleme sunt şi atunci: domnu preşedinte vă roagă să încercaţi să-l ajutaţi, importantă e şi poziţia domniei sale, ca … (n.n.- nu se înţelege)… al judeţului şi să determinaţi oamenii să voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel naţional. Da? La toţi secretarii, mai puţin la cei care sunt… care sunt…ă…din Primăriile unde există … (n.n.- nu se înţelege)… Da?
Interlocutor:… (n.n.- nu se înţelege)… Da. Trebuie să ne împărţim… (n.n.- nu se înţelege)…
(posibil) Ghiorghioni: Da… (n.n.- nu se înţelege)…de exemplu Bozovici…vorbim şi cu el sau… că ăsta (n.n.- nu se înţelege)… cu Lala….
Interlocutor: Da.
(posibil) Ghiorghioni: … (n.n.- nu se înţelege)…mă duc şi la ăla…. la… (n.n.- nu se înţelege)….
Frunzăverde: … Auzi? … (n.n.- nu se înţelege)…intră şi la ăla la Bozovici, intră şi la ăla (?). Spune-i că noi am înţeles, că oricum rămân cu noi , dar vrem … (n.n.- nu se înţelege)… acuma un ajutor în turu doi. Da? Important pentru noi ca şi judeţ, pentru mine (?)… băgaţi-mă şi pe mine (?) dacă vreţi, da? … (n.n.- nu se înţelege)… cont. Să se ştie că… (n.n.- nu se înţelege)… mai ales voi doi.
Interlocutor: Anu viitor… (n.n.- nu se înţelege)…
Frunzăverde: PSD-ul nu mai are … (n.n.- nu se înţelege)… în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anu ăsta. Pe bugetele din… şi 2015 şi 2016. Ponta s-a văzut ă… cu sacii în căruţă, nu mai văd un ban de anul viitor. Să nu creadă că Mocioalcă va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăştia, foarte bine! Dar anunţă-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 şi-i rugăm acuma să ne ajute şi ei. Da?
(…)
Frunzăverde: Deci… …. (n.n.- nu se înţelege)……ei … ei sunt importanţi, tre să le explicaţi clar: mai vin două bugete… …. (n.n.- nu se înţelege)….. vom ţine cont, ei îs tot ai noştri. Domnu preşedinte a înţeles…. …. (n.n.- nu se înţelege)…… n-a înţeles, da în fine…Domn preşedinte a înţeles, da, dar acuma e timpul să dovediţi că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să… …. (n.n.- nu se înţelege)……Ponta…. …. (n.n.- nu se înţelege)…

Totodată, în rechizitoriu, se arată că, la momentul comiterii faptelor, repartizările bugetare către primării se făceau de consiliile judeţene, dar şi că, dacă Frunzăverde ar fi considerat că solicitările sale aveau caracter legal, nu ar fi avut sens caracterul conspirat al discuţiilor.

De asemenea, Ghiorghioni a admis că redările discuţiilor purtate cu primarii sunt reale, însă a spus că ''aşa se face campania'', referirile la bugetele pe anii următori făcând parte din promisiunile electorale uzuale.