Stelian Negrea: "Culmea ironiei, eu sunt securistul"

Stelian Negrea: "Culmea ironiei, eu sunt securistul"

Jurnalistul Stelian Negrea a prezentat la CNA mai multe înregistrări audio din care reiese cum Codruţ Şereş îi trasa "recomandări" editoriale.

Jurnalistul Stelian Negrea a prezentat ieri, în faţa CNA, mai multe înregistrări audio ale unor discuţii pe care le-a avut cu directorul general al Intact Media Group, Codruţ Şereş, din care reiese cum acesta îi "recomanda" ce oameni politici şi ce companii să atace sau nu, după caz.

Fost senior-editor în cadrul Antena 3 şi coordonator al Departamentului Investigaţii al trustului, Negrea le-a predat membrilor CNA şi copii ale mai multor e-mail-uri pe care le-a schimbat cu Şereş, în care, de asemenea, acesta îi făcea "recomandări" de ordin editorial.

Stelian Negrea a denunţat şi faptul că i-au fost trasate ca principale sarcini atacarea companiei RCS&RDS şi a ministrului dezvoltării şi turismului, Elena Udrea. Jurnalistul a explicat şi cum comenzile de ordin politic erau "unidirecţionale", îndreptate împotriva unui singur partid politic - PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negrea a mai precizat că departamentul de investigaţii pe care îl coordona nu se subordona, din punct de vedere editorial, redactorului-şef ci managerului general al Intact, fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş.

Stelian Negrea, făcut securist

Jurnalistul Negrea a explicat că a mai rămas în trustul de presă al senatorului Dan Voiculescu doar pentru a strânge astfel de probe, în sprijinul afirmaţiilor sale. Motivul: "Altfel, nu m-ar fi crezut nimeni, în condiţiile în care, observ că, şi aşa, unii au dubii". Argumentul său a trezit însă nemulţumirea Cristinei Trepcea, care a replicat că nu este de acord cu astfel de practici "securiste". Ba chiar, Trepcea a mers mai departe şi i-a replicat lui Stelian- Negrea: "Le-aţi strâns dumneavoastră sau nu ştiu ce servicii?". Moment în care, avocatul desemnat să reprezinte Antena 3 în faţa CNA, Ionuţ Dojană, a replicat din sală: "Eh, de ce le-a făcut?! La şantaj!"

Negrea s-a declarat jignit, în vreme ce un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a arătat că demersurile jurnaliştilor care denunţă intruziunile editoriale ar trebui susţinute, nu blamate. Punctul de vedere al Narcisei Iorga a fost acceptat şi de către ceilalţi membri ai CNA.

Ulterior, Stelian Negrea avea să le declare ziariştilor: "Culmea ironiei, tot eu sunt securistul în trustul lui Voiculescu, altminteri dovedit de către instanţă".

Oficial, Stelian Negrea nici măcar nu există

Membrii CNA s-au arătat deranjaţi de faptul că reprezentanţii Antena 3 nu s-au prezentat la audierile de ieri pentru a-şi susţine punctul de vedere, ci au trimis avocaţi. Mai ales că aceştia, Mirela Bomboe şi Ionuţ Dojană, nu au putut oferi lămuririle necesare, motivând că reprezintă doar Antena 3, nu şi Intact Media Group.

Cei doi avocaţi au declarat în faţa CNA că nici Stelian Negrea şi nici firma acestuia nu au avut vreo relaţie contractuală cu Antena 1 sau Antena 3 şi nici cu societăţile care deţin licenţele pentru aceste televiziuni. Apărătorii au adăugat că, eventual, Negrea a avut relaţii contractuale cu Intact Media Group, firmă pe care ei nu o reprezintă. Iar Intact nu poate fi citată în faţa CNA, căci nu are nicio calitate, nedeţinând nicio licenţă TV.

Cei doi au admis, totuşi, că între societatea Intact, condusă de directorul general Codruţ Şereş, şi firmele care deţin Antenele există contracte de prestări servicii de presă.

SUGESTII

Vicepreşedintele CNA vede o anchetă penală

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ioan Onisei, a declarat că, în opinia sa, organele de drept ar trebui să intervină şi să verifice dacă nu cumva, în cazul "Stelian Negrea - Intact Media Group", "se întrunesc elementele constitutive ale comiterii infracţiunii de şantaj".

Onisei a adăugat: "Tipul de organizare (al Intact Media Group, Antena Group, Antena SA - n.r.), contracte între firme, care, la rândul lor, au contracte cu alte firme, în loc să aibă cu jurnalişti, persoane fizice, este făcut să eludeze responsabilitatea asupra conţinutului editorial, astfel încat să nu ai pe cine trage la răspundere".

Asta, în contextul în care avocaţii Antena 3 au susţinut în faţa CNA că Stelian Negrea nu a fost niciodată angajat al televiziunii şi că ar fi obţinut legitimaţia de senior-editor "uzând de numele unor persoane sus-puse din trust şi profitând de neglijenţa şi ignoranţa unei angajate de la Resurse Umane". Ba chiar, a mai precizat avocatul Mirela Bomboe, "funcţia de senior editor nici măcar nu există la Antena 3".

Punctul de vedere al avocaţilor Antena l-a surprins pe Stelian Negrea: "Am fost invitat la nenumărate emisiuni în direct la Antena 3, unde am fost prezentat public cu această titulatură, de senior-editor în cadrul televiziunii. Pe lângă legitimaţie, pe care este absurd să mi-o fi obţinut ilegal, am avut şi mail intern de serviciu. Probabil de aceea mi l-au şi şters atât de repede, ca să încerce să şteargă orice urmă, orice dovadă, a faptului că am lucrat acolo. Dar este absurd".

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să verifice monitorizările emisiunilor postului, în care Stelian Negrea era prezentat cu funcţia de senior-editor în cadrul Antena 3, înainte de a lua o decizie.

Totodată, membrii CNA au solicitat copii ale e-mail-urilor schimbate între Negrea şi Codruţ Şereş, dar şi înregistrările discuţiilor dintre cei doi, pe care urmează să le analizeze, de asemenea, înainte de a se pronunţa în acest caz.