Evenimentul Zilei > Social > Cea mai crudă decizie. Zeci de mii de români, lăsați fără bani! Pe termen nelimitat
Cea mai crudă decizie. Zeci de mii de români, lăsați fără bani! Pe termen nelimitat

Cea mai crudă decizie. Zeci de mii de români, lăsați fără bani! Pe termen nelimitat

Un anunț de ultimă oră al autorităților arată că persoanele cu handicap nu pot beneficia de banii alocați, lunar, din lipsă de fonduri.

Un anunț îngrijorător al autorităților atrage atenția beneficiarilor stimulentului financiar pentru persoanele adulte cu handicap că plata se amână pe termen nlimitat, în București.

În Capitală, 53.176 adulţi cu dizabilități depind de ajutorul de 500 de lei acordat lunar.

Astfel, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a transmis un mesaj, sec, pe Facebook:

„În atenția beneficiarilor stimulentului financiar pentru persoanele adulte cu handicap!

În această lună, plata stimulentului financiar, în valoare totală de 28.000.000 lei, va fi amânată până la o dată ulterioară pe care o vom comunica de îndată ce vom dispune de fondurile necesare.

Plata stimulentului pentru copiii cu handicap va fi realizată vineri.

Vă mulțumim pentru înțelegere!”.

Am încercat să aflăm detalii de la Brândușa Ilie, responsabil de comunicare în Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.

„Nu vă pot spun mai multe. Lipsa de fonduri. Așa li s-a comunicat decidenților de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Urmează să ni se comunice când va fi rglmentată această situație”, a precizat, pentru evz.ro, Brândușa Ilie.

De asemenea, am încercat să îl contactăm pe noul primar ales al Bucureștiului, Nicușor Dan. Din păcate, nu a răspuns nici la telefon, dar nici la mesajul transmis.

 

O situație asemănătoare a fost înregistrată și în luna martie

Primăria Municipiului București, anunța, în luna martie, că plata stimulentului financiar acordat de Primăria Capitalei pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap a fost amânată pentru lunile următoare, în funcţie de evoluţia răspândirii coronavirusului.

 

Fostul primar, Gabriela Firea, a declarant că „deşi sunt vremuri de criză, toate stimulentele pentru sănătate şi sociale vor fi plătite! Acestea au început să se acorde la iniţiativa mea, ca primar general, de aproape trei ani”.

„Unii dintre cei care critică acum anumite întârzieri, din cauza cheltuielilor mari pe care le avem în timpul pandemiei de coronavirus, nici măcar nu au votat aceste proiecte, atunci când am venit cu ele în Consiliul General, dar acum se arată îngrijoraţi de soarta oamenilor, în chip ipocrit. Astfel, în această perioadă atât de dificilă, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă astfel încât cei peste 53.000 de adulţi cu dizabilităţi din Bucureşti să poată primi integral ajutorul în valoare de 500 de lei”, a precizat Gabriela Firea, conform comunicatului PMB.

Veniturile pentru persoanele cu dizabilități

PMB a precizat, atunci, că pentru pentru plata stimulentelor financiare din luna martie s-a alocat suma de 8,3 milioane de euro (aproximativ 41 milioane de lei) pentru acoperirea:

– Stimulentului în valoare de 1.000 lei pentru cei 6.005 copii cu dizabilităţi, pentru luna februarie 2020;

– Stimulentului în valoare de 500 lei pentru cei 53.176 adulţi cu dizabilităţi;

– Stimulentului pentru nou-născuţi în valoare de 2.500 lei pentru cele 1604 dosare depuse în decembrie 2019-ianuarie 2020; – Voucherului materna în valoare de 2000 lei pentru 4.000 de gravide (dosare depuse pana la data de 10 februarie);

– Ajutorului social comunitar pentru susţinerea celor 154 de familii monoparentale pentru luna februarie 2020.