Unul din nouă europeni care luptă în prezent pe frontul din Siria și Irak alături de Statul Islamic este pregătit să comită crime în numele jihadului la întoarcerea în țările de origine, dezvăluie un studiu făcut de armata norvegiană, citat de ziarul francez Le Figaro. Calculele elementare arată că, pornind de la ultimele cifre potrivit cărora peste 3.000 de musulmani europeni luptă acum în Orientul Mijlociu, aproape 350 sunt dispuși să lanseze atacuri teroriste în Occident. În condițiile în care rândurile islamiștilor se îngroașă zi de zi, riscurile unor represalii teroriste în Europa sunt și mai mari. Publicația franceză amintește de pericolul așanumiților „lupi singuratici”, precum Mehdi Nemmouche, francez de origine algeriană, fost combatant în Siria, care a ucis patru persoane într-un atac comis la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, în mai.

Un risc sporit

Norvegia este una dintre țările europene care au ridicat nivelul de alertă teroristă în iulie. Nu trece însă zi, mai ales după ce SUA și aliații internaționali au început să atace pozițiile Statului Islamic din Irak și Siria, fără ca europenii să nu anunțe arestarea unor suspecți de terorism sau dejucarea unor atacuri. Spania este ultima țară care, în colaborare cu Marocul, a anunțat arestarea a nouă jihadiști.

Gilles de Kerchove, șeful diviziei antitero a Uniunii Europene, a atras atenția zilele trecute că raidurile aeriene din Orientul Mijlociu au sporit riscul unor represalii jihadiste în Europa, tocmai pentru că, incapabili să facă față acestor atacuri, islamiștii lovesc în afara frontului.

Ceceni și pașapoarte false

Ieri, Hussam Abul Ela, un oficial iordanian, a dezvăluit că membri ai organizației teroriste Statul Islamic dețin pașapoarte false pentru a-și facilita deplasarea în țări arabe. Abul Ela a mai declarat pentru agenția Petra că federația a obținut informații care indică faptul că membri ai grupării islamiste dețin pașapoarte multinaționale. Tot ieri, presa americană a dezvăluit că succesul rapid al Statului Islamic pe front se explică parțial prin prezența a sute de luptători ceceni, căliți în lupta împotriva trupelor ruse și experți în război de gherilă. Printre aceștia se numără Tarkan Batirasdhvili, cu numele de luptă Omar al-Shishani, un etnic cecen născut în Georgia și în prezent unul dintre liderii militari ai Statului Islamic. Un alt militant islamist cecen, Murad Margoșvili, a fost militar în armata sovietică, făcându-și stagiul la o bază antiaeriană din Republica Moldova.